ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «βόμβα» της Gazprom: Αποχωρεί από την Γερμανία πουλώντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία

Ο Όμιλος Gazprom τερμάτισε τη συμμετοχή του στη θυγατρική του στη Γερμανία, Gazprom Germania, και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Marketing & Trading, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος.

Η Gazprom Germania ανήκει κατά 100% στην Gazprom Export, η οποία με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gazprom. Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της Gazprom Germania περιλαμβάνουν δραστηριότητες εμπορίας και αποθήκευσης, όπως η Gazprom Marketing & Trading με έδρα το Λονδίνο, η Gazprom Schweiz με έδρα την Ελβετία, οι έμποροι WIEH και Wingas και η εταιρεια αποθήκευσης Astora, με έδρα τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι ακόμη άγνωστο ποιες συνέπειες θα έχει η αποχώρηση της Gazprom από τη γερμανική θυγατρική της. Ο ειδικός στην αγορά φυσικού αερίου, Φάμπιαν Χούνεκε, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι «τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία (αποθήκευση φυσικού αερίου, αγωγοί) που θα χαθούν για τη ρωσική πλευρά με την πώληση της Gazprom Germania, μπορεί να θυσιάζονται, προκειμένου να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου».

Οι υπάρχουσες συμβάσεις εισαγωγής δεσμεύουν την Gazprom Export σχετικά με το νόμισμα, την τιμή και την ποσότητα. «Αυτή η υποχρέωση θα μπορούσε τώρα να αρθεί» επισήμανε ο κ. Χούνεκε.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν και σε τι βαθμό η αποχώρηση της Gazprom από τη Γερμανία θα επηρεάσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, που ανέρχεται στο 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει συνολικά η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε την Πέμπτη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται την απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων της Gazprom και της πετρελαϊκής Rosneft στη Γερμανία, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων. Η κυβέρνηση της Ρωσίας υπογράμμισε πως μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε παράβαση των νόμων του Διεθνούς Δικαίου.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου διενήργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία πολλών εταιρειών φυσικού αερίου στη Γερμανία, με την υποψία παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. Ακολούθησαν δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ελέγξει και τις εγκαταστάσεις δύο θυγατρικών της Gazprom με έδρα τη Γερμανία -Gazprom Germania και Wingas.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν κατονομάστηκαν οι εταιρίες που ελέγχθηκαν, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας για ενδεχόμενη παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact