ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ -Εχουν πληρώσει δόσεις του φόρου αλλά δεν τις «βλέπουν» στο σύστημα

Καθησυχαστική είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη καταβληθεί αλλά οι υπόχρεοι δεν τις «βλέπουν» στο σύστημα. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, η ειδοποίηση των δόσεων που εκτυπώνεται από το ΟΠΣ Περιουσιολόγιο αναφέρεται μόνο στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ημερομηνίες καταβολής των δόσεων με βάση την αρχική εκκαθάριση, ενώ η πίστωση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους εμφανίζονται στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISNet, στην οποία εμφανίζονται οι καταβολές.

Όσον αφορά στις διορθώσεις που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, προκειμένου να ανέβουν τα νέα εκκαθαριστικά στο TAXIS. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί (από τις 22 του μήνα και μετά η ανάρτηση), θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Ως προς τον συμψηφισμό των διορθώσεων και των εκπτώσεων που προβλέπει το πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ (χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι- πολύτεκνοι, ανάπηροι, ξενοίκιαστα) με τις δόσεις που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το τέλος Σεπτεμβρίου, η εκτίμηση είναι ότι θα μπορεί να γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή με την τέταρτη δόση του φόρου. Αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι να ολοκληρωθεί ταχύτατα η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων που θα υποβάλλονται έως το τέλος Νοεμβρίου και θα αφορούν χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως το εάν είναι ημιτελή, ο όροφος τους κ.λ.π.

Εν τω μεταξύ, με Απόφαση της ΓΓΔΕ, απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους. Διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact