ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί άμαχοι στις εχθροπραξίες στη Ντέρνα της Λιβύης

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δύο εβδομάδες

Τουλάχιστον 17 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση που εξαπέλυσαν τις αρχές του Μαΐου οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Ντέρνα, μια πόλη που ελέγχουν ισλαμιστές και τζιχαντιστές, γνωστοποίησε ο ΟΗΕ την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή της, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL), υπογράμμισε ότι «η κλιμάκωση των μαχών στη Ντέρνα έφθασε σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο την περασμένη εβδομάδα», με τις συγκρούσεις να «εξαπλώνονται πλέον όλο και περισσότερο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

«Από τη 16η Μαΐου», συνέχισε η MANUL, «τουλάχιστον 17 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχουν σκοτωθεί και 22 άλλοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, έχουν τραυματιστεί στις μάχες» στην πόλη, προπύργιο ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών ιστορικά και το μοναδικό αστικό κέντρο στην ανατολική Λιβύη που δεν ελέγχουν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Επτά από τα θύματα σκοτώθηκαν την Τετάρτη «σε μια έκρηξη καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη», διευκρίνισε η MANUL, η οποία απηύθυνε έκκληση προς τους αντιμαχόμενους να «πάρουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων» στη Ντέρνα.

Ο στρατάρχης Χάφταρ, που έχει ιδρύσει τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), διέταξε την 7η Μαΐου την έναρξη μιας επιχείρησης για να «απελευθερωθεί» η παράκτια αυτή πόλη των 150.000 κατοίκων, η οποία απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και ελέγχεται από μια ετερόκλιτη συμμαχία ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Ο ΛΕΣ, ο οποίος πολιορκεί την πόλη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προελαύνει, με τις χερσαίες δυνάμεις του να υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό.

Μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και μια μυριάδα παραστρατιωτικών ομάδων, που αλλάζουν το σε ποιον ορκίζονται υποταγή ανάλογα με το τι θεωρούν πως τις συμφέρει περισσότερο, καθώς και τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνέβαλαν να επικρατήσει χάος, ένα κλίμα χρόνιας ανασφάλειας, ελλείψει ισχυρής κεντρικής εξουσίας κι εν μέσω πολιτικού διχασμού.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από πολιτικές δυνάμεις που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη, όπου η μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση εναντιώνεται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ.

Την Τρίτη στο Παρίσι, κάθισαν–για πρώτη φορά–γύρω από το ίδιο τραπέζι ο επικεφαλής της ΚΕΕ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους Χάλεντ αλ Μέσρι, που εδρεύουν στην Τρίπολη, και οι δύο αντίπαλοί τους της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλαχ.

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Σάρατζ απαίτησε να σταματήσει η «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Ντέρνα, για να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, και να διανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας.

«Η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Ντέρνα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων συνεχίζουν να οξύνονται. Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση διακόπτονται συχνά», τόνισε η MANUL σε ανακοίνωσή της.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ο πληθυσμός της πόλης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact