ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ: Τι είναι οι “καταιγίδες κατηγορίας 4” που αναμένονται το βράδυ της Τρίτης [χάρτες]

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τη Βορειοδυτική Ευρώπη, κινούμενο νοτιοανατολικά, θα προκαλέσει στη χώρα μας νέο κύμα κακοκαιρίας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, αλλά και θυελλώδεις ανέμους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για τη Δευτέρα 27/11 προβλέπονται λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα δυτικά και νότια με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά, στο Ιόνιο και στην Ήπειρο. Βαθμιαία και μέσα στη νύχτα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 28/11, τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 28/11, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη Θράκη.

Την Τετάρτη 29/11 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου έως τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται σε Νότια και Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο, Κυκλάδες και τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ανατολική Στερεά και Νότια Εύβοια.

Στον παρακάτω Χάρτη 1, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής από τη Δευτέρα 27/11 έως και την Τετάρτη 29/11/2023.

Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής σε χιλιοστά από τη Δευτέρα 27/11 έως και την Τετάρτη 29/11/2023 (72 ώρες συνολικά), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 28/11, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Παράλληλα, την Τρίτη 28/11 αναμένεται σημαντική ενίσχυση των νότιων-νοτιοδυτικών ανέμων με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 29/11/2023. Στον παρακάτω Χάρτη 2, παρουσιάζεται η μέγιστη ένταση και η διεύθυνση των ανέμων για την Τρίτη 28/11.

Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις και διευθύνσεις των ανέμων την Τρίτη 28/11/2023, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μαρουσάκης: Ψύχος σήμερα σε όλη τη χώρα, έρχεται νέα κακοκαιρία την Τρίτη
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ήπιες καιρικές συνθήκες και πολύ κρύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Πρόσκαιρες τοπικές βροχές αναμένονται στο νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο μέχρι νωρίς το βράδυ ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο, ωστόσο μέσα στη νύχτα αναμένονται βροχοπτώσεις.

Ο υδράργυρος το μεσημέρι θα φτάσει τους 10-14 βαθμούς.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα είναι νότιοι και το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει τσουχτερό κρύο και παγετό νωρίς το πρωί, θα κυριαρχήσει επίσης ηλιοφάνεια, με συννεφιές προς το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Έρχονται βροχές και ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία
Οπως ανέφερε στην πρόγνωσή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκς, αύριο, Τρίτη μέχρι και την Τετάρτη έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ θα ανέβει και η θερμοκρασία καθώς θα έρθουν θερμές αέριες μάζες από την Ιταλία.

Τις πρωινές ώρες θα έχουμε κρύο ωστόσο η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή καθώς θα φτάσει τους 18-20 και τοπικά 22 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28-11-2023
Αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς με μικρή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -01 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες τοπικά στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-11-2023
Στα δυτικά και τα νησιά του νοτίου και του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, στα ανατολικά πιθανόν τοπικά ισχυρές, με βελτίωση στα δυτικά από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές έως το μεσημέρι.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί έως 8 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 και το απόγευμα στα βόρειοανατολικά σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30-11-2023
Στα νοτιοανατολικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα το πρωί ισχυρές και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ έως το μεσημέρι. Από το απόγευμα και από τα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ με ενίσχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και κεντρικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01-12-2023
Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική νησιωτική χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά ο καιρός για σήμερα
Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -09 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 00 έως 15 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν και στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -09 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα παραθαλάσσια και τα νησιά του Ιονίου, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο οι βροχές θα ενταθούν και τη νύχτα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact