ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πλήγμα για την Άγκυρα από τους Κούρδους της Συρίας

Προετοιμάζονται να οργανώσουν από την Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν

Με το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ να πλησιάζει απειλητικά στις 25 Σεπτεμβρίου, για Άγκυρα και Βαγδάτη, οι Κούρδοι της Συρίας προετοιμάζονται να οργανώσουν από αύριο Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Δαμασκού και της Άγκυρας, που ήδη είναι ενοχλημένες από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, oι Κούρδοι, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας και καταπιέζονται από την κυβέρνηση της Δαμασκού, εκμεταλλεύθηκαν τον πόλεμο στη χώρα για να αποκτήσουν μια ντε φάκτο αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν, στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανίκητες στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, χάρη και στη βοήθεια των ΗΠΑ, οι κουρδικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος ακόμη και από περιοχές που δεν είναι στην πλειονότητά τους κουρδικές.

Και τον Μάρτιο του 2016 οι ημιαυτόνομες περιοχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «ομόσπονδης επαρχίας», προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία αλλά και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις τοπικές εκλογές «ανέκδοτο». Η ομόσπονδη αυτή επαρχία αποτελείται από τρία καντόνια: το Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, το Φούρατ μεταξύ του Χαλεπιού και της Ράκα και το Τζαζιρέ, που ανήκει στην επαρχία Χασακέ.

Στις αυριανές εκλογές θα επιλεγεί το αντίστοιχο μιας επιτροπής που θα διοικείται από τους «δημάρχους» και στις 3 Νοεμβρίου σε μια άλλη ψηφοφορία θα εκλεγούν τα μέλη των «δημοτικών συμβουλίων». Τέλος στις 19 Ιανουαρίου 2018 θα εκλεγούν τα νομοθετικά συμβούλια κάθε καντονιού, καθώς και μια νομοθετική συνέλευση για το σύνολο της ομόσπονδης επαρχίας.

Οι Κούρδοι αρνούνται ότι επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας. «Οι εκλογές αυτές θα ενισχύσουν το ομοσπονδιακό σύστημα», τόνισε ο Σάλεχ Μόσλεμ συμπρόεδρος του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ενότητας, το κυριότερο κουρδικό κόμμα της Συρίας.

«Είμαστε μέρος της Συρίας (…) οι διεκδικήσεις μας δεν είναι ίδιες με αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν», πρόσθεσε. «Στη Συρία γίνεται το πρώτο βήμα, στο Ιράκ ίσως να μοιάζει με το τελευταίο. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι η απόκτηση τοπικής και διεθνούς αναγνώρισης», εκτίμησε από την πλευρά του ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός σε θέματα Συρίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact