ΚΟΣΜΟΣ

Νέος γύρος συνομιλιών για τη Βόρεια Ιρλανδία

Στόχος η επαναλειτουργία της αποκεντρωμένης κυβέρνησης

Την συμφωνία για την εκκίνηση νέου γύρου συνομιλιών, στις οποίες θα μετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, επιβεβαίωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και της Ιρλανδίας, Λέο Βάραντκαρ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναφέρουν γρήγορα σε πλήρη λειτουργία τους δημοκρατικούς θεσμούς της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς λειτουργική κυβέρνηση μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για επιμερισμό εξουσίας στο βορειο-ιρλανδικό κοινοβούλιο, ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σιν Φέιν και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Η διάσπαση της κυβερνητικής συνεργασίας τους προκλήθηκε μετά από διαφωνίες γύρω από μία πρωτοβουλία για θέρμανση με ανανεώσιμη τεχνολογία και για τους χειρισμούς του DUP, που οδήγησε στην αποχώρηση του Σιν Φέιν και οδήγησε σε έρευνες γύρω από την υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο κομμάτων, που αφορούν το νόμο για την ιρλανδική γλώσσα και για την συνεχιζόμενη απαγόρευση τέλεσης γάμων του ίδιου φύλου.

Εξάλλου, οι υπάρχουσες πολιτικές τους διαφορές – όπως η αντιμετώπιση των κληροδοτημάτων της εποχής των «Ταραχών» και της στασιμότητας του μηχανισμού ελέγχου τους – έχουν ενταθεί και λόγω του Brexit, καθώς το DUP τάσσεται ένθερμα υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, αντίθετα από το φιλοευρωπαϊκό Σιν Φέιν.

Η τελευταία διαδικασία συνομιλιών για την αποκατάσταση της αποκεντρωμένης κυβέρνησης έπεσε στο κενό τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ φέτος τον Φεβρουάριο, νέες προσπάθειες έπεσαν και πάλι στο κενό.

Αυτή τη φορά ο νέος γύρος συνομιλιών προέκυψε αφότου αρκετά πολιτικά κόμματα έστειλαν επιστολή στην Βρετανίδα υπουργό για την Βόρεια Ιρλανδία, Κάρεν Μπράντλεϊ, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της βορειο-ιρλανδής δημοσιογράφου, Λίρα ΜακΚί. Οι συνομιλίες με όλα τα κόμματα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις δημοτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Στην επιστολή τους οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρουν ότι μετά την συνάντηση όλων των πολιτικών ηγετών στον καθεδρικό ναό της Αγίας ‘Αννας, στην κηδεία της Λίρα ΜακΚί, υπήρξε σαφής επιθυμία και αποφασιστικότητα όλων των ανθρώπων να απορρίψουν τη βία να στηρίξουν την ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον για όλους στη Βόρεια Ιρλανδία. «Ακούσαμε το αλάνθαστο μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες ότι οι άνθρωποι σε όλη την Βόρειο Ιρλανδία θέλουν να δουν μία νέα δυναμική για πολιτική πρόοδο. Συμφωνούμε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πράξεις και όχι μόνο λόγια από όλους μας όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας» αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους και συνεχίζουν: «Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μία νέα διαδικασία πολιτικών συνομιλιών, που θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Στόχος είναι να επανέλθουν γρήγορα σε πλήρη λειτουργία οι δημοκρατικοί θεσμοί της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η εκτελεστική εξουσίας της Β. Ιρλανδίας και το υπουργικό Συμβούλιο Βορρά – Νότου, ώστε να υπηρετούν όλους τους πολίτες στο μέλλον».

Γίνεται ακόμη γνωστό, ότι η υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα συναντηθούν αργότερα σήμερα στο Μπέλφαστ για να παρουσιάσουν την προτεινόμενη προσέγγιση, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μετά τις τοπικές εκλογές στη Β. Ιρλανδία. Το ίδιο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις των κυβερνήσεων Βρετανίας και Ιρλανδίας στις οποίες θα εξεταστούν οι σχέσεις ασφάλειας, συνεργασίας και πολιτικής σταθερότητας στην Β. Ιρλανδία. Οι δύο πρωθυπουργοί θα επανεξετάσουν την πρόοδο των συνομιλιών στο τέλος του Μαϊου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact