ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι 5 διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν αναγούλα στην Ελληνική κοινωνία

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από την πίσω πόρτα ρυθμίσεις που εξυπηρετούν «δικούς της ανθρώπους». Και ποιοι είναι αυτοί;

Οι μπαχαλάκηδες που καίνε και σπάνε την Αθήνα και όχι μόνο. Οι αντιδράσεις ωστόσο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, για το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνεχίζονται και αφορούν το νέο ορισμό του βιασμού.

Ένα άρθρο – καθρέφτης μιας ολόκληρης αντίληψης για τα εγκλήματα έμφυλης βίας, η κορυφαία εκδοχή των οποίων σόκαρε τη χώρα μέσα από την ιστορία της Ελένης Τοπαλούδη.

1. Οι µολότοφ.

Η παρασκευή, προµήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών. Το επίµαχο αδίκηµα είναι σήµερα κακούργηµα και τιµωρείται µε κάθειρξη. Η πρόταση της επιτροπής είναι να µετατραπεί σε πληµµέληµα και να τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών (σ.σ.: η ποινή µπορεί να φθάσει µέχρι και τα 5 χρόνια).
Το έγκληµα τιµωρείται µε κάθειρξη µέχρι 10 έτη, εάν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, πράξη η οποία σήµερα τιµωρείται µε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Το ίδιο έγκληµα προτείνεται να τιµωρείται µε κάθειρξη τουλάχιστον 5 χρόνων, εάν η πράξη προκάλεσε σηµαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσµα τη βαριά σωµατική βλάβη ανθρώπου.

2.Η διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης.

Η πρόταση της νοµοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι η µείωση της ποινής του εγκλήµατος, που σήµερα επισύρει 10-20 χρόνια κάθειρξης, σε 5 έως 10 χρόνια. Για πολλούς νοµικούς, οι οποίοι αντιδρούν, το αδίκηµα µε αυτόν τον τρόπο υποβιβάζεται σε επιβαρυντική περίσταση του αδικήµατος της ένταξης σε εγκληµατική οργάνωση, υποστηρίζοντας συνοπτικά ότι µε την ίδια ποινή έρχεται αντιµέτωπο ένα µέλος µε έναν «διευθυντή». Ακόµη, καταργείται η επιβαρυντική περίσταση σε βάρος όσων µελών εγκληµατικών οργανώσεων είχαν ως σκοπό το οικονοµικό όφελος.

«∆εν χρειάζεται µεγάλη φιλοσοφία για να διαπιστώσει κανείς ότι η τροποποίηση της διάταξης αυτής αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο στην ηγεσία της υπόδικης ΧΑ» σηµειώνει ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής.

3.Ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σήµερα, εάν δεν αναγνωριστεί ελαφρυντικό για τον δράστη, η ποινή που αντιµετωπίζει είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης. Σύµφωνα µε τη νέα πρόταση, «όποιος σκότωσε άλλον τιµωρείται µε κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη, τουλάχιστον 10 ετών». Συνεπώς, και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή µπορεί να «πέσει» από τα ισόβια στα 10 χρόνια.

4.Η ερµηνεία του βιασµού.

Σήµερα, το άρθρο 336 προβλέπει ότι «όποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή άµεσου και σπουδαίου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη, ή ανοχή της, τιµωρείται µε κάθειρξη». Η αλλαγή που προτείνεται και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από ΜΚΟ και τη ∆ιεθνή Αµνηστία έχει ως εξής: «Οποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή άµεσου και σπουδαίου κινδύνου ζωής ή σωµατικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιµωρείται µε κάθειρξη». Σύµφωνα µε νοµικούς, η νέα διάταξη εκτοπίζει από την αντικειµενική υπόσταση του βιασµού βίαιες ή µη συναινετικές συµπεριφορές που δεν συνιστούν κίνδυνο ζωής, όπως π.χ. την ψυχολογική βία που µπορεί να ασκηθεί σε µία γυναίκα, ακόµη και µέσα στον γάµο.

5. Η παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Με την προτεινόµενη διάταξη, το αδίκηµα της τηλεφωνικής υποκλοπής υποβιβάζεται από κακούργηµα σε πληµµέληµα και τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι 3 χρόνια, αντί της κάθειρξης µέχρι 10 έτη που είναι σε ισχύ. Νοµικοί πάντως που έχουν συµµετάσχει στην επιτροπή αντιτείνουν µε βάση τη δικαστηριακή πρακτική πως πολλές φορές δράστες κακουργηµατικών πράξεων καταδικάζονται σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, οι οποίες όµως πολλές φορές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα µέχρι το Εφετείο, είτε αποφυλακίζονται νωρίτερα κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων που οδηγούν σε απόλυση µε περιοριστικούς όρους. Με τις νέες διατάξεις, οι ίδιες πηγές σηµειώνουν ότι οι δράστες των συγκεκριµένων πληµµεληµάτων απειλούνται µεν µε χαµηλότερες ποινές, που φτάνουν τα 5 χρόνια φυλάκισης, αλλά πλέον θα τις εκτίουν.

«Η φυλακή θα είναι φυλακή» σχολιάζουν µε νόηµα. Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, πάντως, έχει ανοίξει τον διάλογο µε τις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, ζητώντας τις προτάσεις τους, αλλά και µε την Ολοµέλεια των ∆ικηγορικών Συλλόγων, καθώς και µε τους εκπροσώπους των κοµµάτων, µε τους οποίους ο Μ. Καλογήρου θα έχει συνάντηση την ερχόµενη Τρίτη.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact