ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας για Πενταμερή Κυπριακού: «Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα»

«Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» ανέφερε στην ΕΡΤ ενόψει της αυριανής άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, Κατερίνα Φρύσσα, Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται με χαμηλές προσδοκίες στην πενταμερή και ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές.

Στη αυριανή συνάντηση συμμετέχουν υπό την αιγίδα και την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Μ. Βρετανίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης.

Σε ρόλο παρατηρητή θα είναι αξιωματούχος της ΕΕ.

Αθήνα και Λευκωσία συζητούν μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στις αποφάσεις και τα ψηφίσματά του για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Σκοπός είναι η επανεκκίνηση του διακοινοτικού διαλόγου για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγραψε:
«Είχα την ευκαιρία να επισημάνω και πάλι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

»Επίσης ενημέρωσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς που συγκαλεί στη Γενεύη ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, για την οποία βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Ενημέρωσα σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τις πρόσφατες επαφές που είχα τόσο με την τουρκική πλευρά στην Άγκυρα όσο και με στρατηγικούς εταίρους, στην Τετραμερή της Πάφου, στο Κάιρο και τη Σαουδική Αραβία».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Πενταμερή:
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό, που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, από τις 27 έως 29 Απριλίου 2021:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Απριλίου.

»Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, την Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και την Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του κ. Guterres με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή.

»Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

»Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης, 27 Απριλίου, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γεν. Γραμματέα των Η.Ε. για τη Συρία, Geir Pedersen, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Dominic Raab (28 Απριλίου)».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact