ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: “Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 νησιά και νησίδες του Αιγαίου”

Ένα δημοσίευμα-κόλαφος, που βγάζει στο φως τα ύπουλα σχέδια των Τούρκων, φιλοξενει η Nordic Monitor.

Το άρθρο, υπογράφει ο Abdullah Bozkurt.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο τουρκικός στρατός κατέγραψε σε λίστα 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται από την Τουρκία και ετοίμασε σχέδια εισβολής κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο.

Το μυστικό έγγραφο αποτελεί μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες. Περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες ( κατά την Τουρκία) τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας.

Ήταν μέρος μιας μελέτης που επικεντρώθηκε στον συντονισμό μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και των πιθανοτήτων εναντίον του καθενός σε μια σειρά ένοπλων διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση μιλά για το πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Okan Bato φαίνεται να είναι αυτός που ενσωμάτωσε το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων όταν έπρεπε να κάνει μια σύντομη σημείωση και να το αφήσει σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Τέτοια έγγραφα μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο σε κλειστό δικαστήριο υπό την προεδρία ενός δικαστή. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης με έναν άλλο εισαγγελέα, τον Cihat İpekçi, στην Άγκυρα σε άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης την ευαισθησία του εγγράφου.

Ποια είναι τα νησιά

Τα αμφισβητούμενα (κατά την Τουρκία) νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμοί παρατίθενται ως εξής: τρεις τοποθεσίες στη Zurefa, 13 στην Koyun Adaları (Oινούσσες), 21 στην Hurşit (Φίμενα), 18 στην Nergiscik (Άρκη), 15 Keçi, 12 στην Gelemez, 2 στην Bulamaç (Φαρμακονήσι), 10 στην Sakarcılar, 11 στην Koçbaba, 2 στην Karaada (Στρογγύλη) και 24 τοποθεσίες γύρω από το νησί της Κρήτης.

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με περισσότερη χαοτική στάση από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστικών συμμάχων του, που συχνά οδηγείται από μια εγχώρια ατζέντα για να πάρει περισσότερες ψήφους ή να εκτρέψει την προσοχή του κοινού από τα εσωτερικά προβλήματα.

Η πολεμική συζήτηση και η στρατιωτική κινητοποίηση της κυβέρνησης του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση που μπορεί να πυροδοτηθεί είτε κατά λάθος είτε εκ προθέσεως.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact