ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Ξεσκονίστε τα καταφύγιά σας και αποθηκεύστε φάρμακα ακτινοβολίας»

H Νορβηγία ζητά από τους πολίτες της να «ξεσκονίσουν» τα καταφύγιά τους και να αποθηκεύσουν φάρμακα ακτινοβολίας για την περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Οντ Ρότζερ Ένοκσεν προειδοποίησε τους πολίτες πως μια πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε να οδηγήσει ραδιενεργά υλικά πάνω από την Νορβηγία «αν ο άνεμος πάει προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως οι πολίτες θα ειδοποιηθούν εντός 72 ωρών για να προετοιμάσουν τα καταφύγιά τους και πως «εάν τα χρησιμοποιούν τώρα για αποθήκευση, πρέπει να καταστρώσουν ένα σχέδιο και να βγάλουν έξω όσα δεν είναι απαραίτητα».

Ο Ένοκσεν προέτρεψε επίσης τους πολίτες της Νορβηγίας να αποθηκεύσουν φάρμακα ακτινοβολίας για παιδιά και πρότεινε να αποθηκεύσουν προμήθειες τριών ημερών για το φάρμακο Jodix που εμποδίζει τη ραδιενέργεια να μπει στον οργανισμό, σε κάθε σπίτι, σε περίπτωση που γίνει ένα shutdown κατά τη διάρκεια πυρηνικής καταστροφής.

Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας είπε ότι οι προειδοποιήσεις δεν σχετίζονταν με φόβους για πυρηνικό πόλεμο, αλλά «συνδέονται με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία και τα ατυχήματα που έχουμε δει. Η Ουκρανία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και αν συμβεί ένα ατύχημα, όπως με το Τσερνόμπιλ, θα επηρεαστούμε όλοι στη Δυτική Ευρώπη από αυτό, αν ο άνεμος πάει προς αυτή την κατεύθυνση» είπε, σύμφωνα με τους Times.

Η είδηση αυτή έρχεται εν μέσω συζητήσεων υψηλού επιπέδου για την εκ νέου επιβολή των οικοδομικών κανονισμών που ίσχυαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθιστώντας τα υπόγεια καταφύγια, απαίτηση για μη στρατιωτικές κατασκευές, όπως ξενοδοχεία, αλλά και εν μέσω συζητήσεων για το εάν κάποια υπόγεια καταφύγια χρειάζονταν αναβάθμιση. «Τα παιδιά ανησυχούν μήπως είμαστε σε πόλεμο στη Νορβηγία. Πολλοί ρωτούν: ‘Πού είναι το καταφύγιό μου;’»

Ο Ένοκσεν πρόσθεσε πως οι νορβηγικές αρχές «δεν βλέπουν καμία στρατιωτική απειλή κατά της Νορβηγίας αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε έναν πιο απρόβλεπτο γείτονα στα ανατολικά, τον οποίο πρέπει να παρακολουθούμε πιο προσεκτικά».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact