H αύξηση των «επανεργοποιημένων» ασθενών προκαλεί ανησυχία
Η Νότια Κορέα ανέφερε σήμερα πως τουλάχιστον 116 άνθρωποι που είχαν θεραπευθεί από τον νέο κορονοϊό βρέθηκαν και πάλι θετικοί, αν και αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα εξετάσουν σύντομα το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αυστηρών συστάσεων που αποσκοπούν στην αποτροπή νέων ξεσπασμάτων της επιδημίας.
Η Νότια Κορέα κατέγραψε μόλις 25 νέα κρούσματα σήμερα, όμως η αύξηση των «επανεργοποιημένων» ασθενών προκάλεσε ανησυχίες καθώς η χώρα επιδιώκει να εξαλείψει τη μόλυνση.
Αξιωματούχοι εξακολουθούν να ερευνούν την αιτία των προφανών αυτών υποτροπών. Όμως ο Τζέονγκ Έουν-κιεόνγνκ, διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (KCDC), έχει πει πως είναι πιο πιθανό ο ιός να έχει επανεργοποιηθεί από το να έχουν ξαναμολυνθεί οι ασθενείς.
Άλλοι ειδικοί λένε ότι ελαττωματικά τεστ μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο ή ότι υπολείμματα του ιού μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται στα συστήματα των ασθενών αλλά να μην είναι μεταδοτικά ή επικίνδυνα για τον ξενιστή ή τους άλλους.
Τα 116 περιστατικά είναι υπερδιπλάσια από τα 51 αντίστοιχα που είχε καταγράψει η Νότια Κορέα πριν από μία εβδομάδα.
Η Νότια Κορέα πρόκειται να στείλει 600.000 κιτ διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ αύριο Τρίτη έπειτα από αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος σήμερα στο Ρόιτερ.
Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους Νοτιοκορεάτες να εξακολουθήσουν να ακολουθούν τις οδηγίες και τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι αυτά τα μέτρα μπορεί σύντομα να χαλαρώσουν.
Η Νότια Κορέα κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν το μέτρο της αυστηρής κοινωνικής αποστασιοποίησης μέχρι τουλάχιστον τις 19 Απριλίου, αλλά καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί και ο καιρός έχει βελτιωθεί, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν αρχίσει να αψηφούν τις οδηγίες.
Σε μια σύσκεψη για τη διαχείριση της καταστροφής σήμερα, ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σε-γκιουν είπε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει σύντομα το ενδεχόμενο χαλάρωσης των οδηγιών που καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις οποιουδήποτε είδους και να βγαίνουν έξω μόνο για σοβαρούς λόγους.
«Αργότερα αυτή την εβδομάδα σχεδιάζουμε να αναθεωρήσουμε την εντατική εκστρατεία μας κοινωνικής αποστασιοποίησης την οποία έχουμε διεξαγάγει μέχρι τώρα και να συζητήσουμε αν θα την αντικαταστήσουμε με μέτρα ασφαλείας ρουτίνας», επεσήμανε.
Ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, της απαγόρευσης των μεγάλων εκδηλώσεων και του περιορισμού των εκκλησιαστικών λειτουργιών.
Ο Τσονγκ προειδοποίησε ότι ακόμη και όταν θα έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί, η ζωή στη χώρα δεν θα επανέλθει στο σημείο που ήταν πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας.
«Χρειαζόμαστε μια πολύ προσεκτική προσέγγιση επειδή οποιαδήποτε πρόωρη χαλάρωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες συνέπειες, και πρέπει να συλλογιστούμε εις βάθος για το πότε και το πώς θα περάσουμε στο νέο σύστημα», είπε.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ