ΚΟΣΜΟΣ

Νούμερα-φωτιά: Ενα κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους θα κοστίσει μόνο στην Αυστρία 4,5 δισ. ευρώ

Σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθουν οι απώλειες του αυστριακού κράτους σε περίπτωση μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους κατά 50%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), που επικαλείται το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό υπολογίστηκε στη βάση του ύψους του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014, που ανερχόταν σε 318 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της σημερινής 43ης Οικονομικής Ημερίδας της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, στη Βιέννη, ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, δεν θέλησε να αναφέρει, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, πόσο ακριβώς θα στοίχιζε στην Αυστρία μια ενδεχόμενη διαγραφή ελληνικού χρέους, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «έχουμε τους αριθμούς».

Ο ίδιος, σε σχέση με την αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος, επισήμανε πως θα πρέπει να συζητηθούν και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες προκειμένου να υπάρξουν λιγότερο δραστικές περικοπές σε συντάξεις για τα χαμηλά εισοδήματα, σημειώνοντας ότι σε αυτό το σημείο “βλέπει” μια επιλογή και πως αυτό είναι μια σχετική δυνατότητα, ενώ θα απογοητευόταν πολύ αν δεν διεξαγόταν μια τέτοια συζήτηση.

Σημειώνεται πως το ποσό σε τόκους που εισέπραξε, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2014, η Αυστρία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της Βιέννης στο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ανέρχεται σε 101,7 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε πρόσφατα στοιχεία από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση είχε εμβάσει μέχρι τις 31.12.2014 το ποσό αυτό στην Αυστρία, για την έως τώρα συμμετοχή της στα δάνεια προς την Ελλάδα με 1,56 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ η Βιέννη έχει αναλάβει επιπλέον εγγυήσεις ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια στο πλαίσιο του EFSF.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact