ΚΟΣΜΟΣ

Νταισελμπλουμ: Ο Τσακαλώτος δέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «αποδέχεται πλήρως» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος της ευρωομάδας των ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως κ. Τσακαλώτος του είπε πως καταλαβαίνει την επιθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωζώνης για παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

«Πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως θα επιστρέψει όταν θα έχει συμφωνηθεί μια βαθιά μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο προϋπολογισμός αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους», επεσήμανε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβείς χρόνους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Ξέρω μόνο τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν τα πράγματα, αλλά όχι τους χρόνους. Όπως σας είπα και την άλλη εβδομάδα, πιθανότατα η διαδικασία θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες», υπογράμμισε.

Οσον αφορά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είπε πως «πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση και φαίνεται πως οι Έλληνες έχουν δουλέψει πάνω σε αυτή, πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Μοσκοβισί: Ανάγκη για αξιόπιστη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό

Την ανάγκη μιας «αξιόπιστης» μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «καλή».

Σχετικά με τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή» και πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος. «Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».

Τσακαλώτος: Οπου και να πήγα με άκουσαν με συμπάθεια

Αποτίμηση των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν εισέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οπως τόνισε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπήρξαν «ευήκοα ώτα» για τα ελληνικά αιτήματα.

«Επισκέφθηκα έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συναντήθηκα με έξι υπουργούς Οικονομικών με τους οποίους συζητήσαμε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οικονομικού και μη περιεχομένου. Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και χι προβλήματα», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Σόιμπλε: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με Τσαλώτο

«Εποικοδομητικές και εντατικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πάντα μπορούν να υπάρξουν καθυστερήσεις, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχετικά με τις καθυστερήσεις του προγράμματος.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα «άμεσης ρευστότητας», ενώ τόνισε πως υπάρχει χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact