ΚΟΣΜΟΣ

Ντάισελμπλουμ προς πολυεθνικές: Οι εποχές αλλάζουν, πληρώστε τους φόρους σας

Οι πολυεθνικές πρέπει να σταματήσουν τις πρακτικές φοροαποφυγής και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στον απόηχο των Panama Papers και τις αποκαλύψεις για εκτεταμένες πρακτικές φοροαποφυγής, οι Βρυξέλλες έχουν σκληρύνει τη στάση τους, με αυστηρότερους ελέγχους και κανόνες, στοχεύοντας στη φορολογική δικαιοσύνη. Η πρόσφατη «σφαλιάρα» στην Apple, που καλείται να πληρώσει 13 δισ., είναι στο πλαίσιο αυτής της νέας στάσης.

«Το μήνυμά μου σε όλες αυτές τις εταιρείες είναι ότι δίνουν τη λάθος μάχη. Πρέπει να προχωρήσετε, οι εποχές αλλάζουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, για τη συζήτηση των φορολογικών πολιτικών.

«Πρέπει να πληρώσετε τους φόρους σας με δίκαιο τρόπο. Μέρος αυτών θα είναι στις ΗΠΑ και μέρος τους στην Ευρώπη. Ετοιμαστείτε για αυτό», διεμήνυσε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ στις πολυεθνικές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κομισιόν ερευνά ήδη τις φορολογικές συμφωνίες πολυεθνικών με αρκετές χώρες της ΕΕ, για να διαπιστώσει αν δίδεται παράνομη κρατική βοήθεια, με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης. Η Amazon και η McDonald’s είναι αντικείμενο έρευνας της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες τους στο Λουξεμβούργο, ενώ η Starbucks έχει ήδη διαταχθεί να πληρώσει 30 εκατ. δολάρια στους Ολλανδούς

Η Ολλανδία έχει ήδη προσβάλει την απόφαση της Κομισιόν, όπως σκοπεύει να κάνει και η Ιρλανδία για την απόφαση που αφορά την Apple, καθώς φοβούνται ότι θα υπονομευθεί η προσπάθειά τους να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας χαμηλή φορολόγηση.

Αν και ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι η Κομισιόν ορθά ερεύνησε πιθανή παράνομη κρατική βοήθεια, πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η Ολλανδία έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το αν οι κανονισμοί εφαρμόζονται σωστά από την Κομισιόν.

Τον σκεπτικισμό του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια. «Συζητάμε για το παρελθόν, πράγματα που έγιναν πριν από 5-10 χρόνια και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ερμηνεία των κανονισμών», δήλωσε πριν από τη συνάντηση, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact