ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ –Ο υποψήφιος πρόεδρος που οι δημοσιογράφοι είχαν υποτιμήσει

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να πάρει το οριστικό χρίσμα σήμερα στο Κλήβελαντ. Το φαινόμενο Τραμπ έχει, ωστόσο, και μια άλλη διάσταση.

Οι δημοσιογράφοι τον είχαν υποτιμήσει και δεν περίμεναν ότι θα είναι τελικά υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μετά από δεκάδες προκριματικές, caucus, τηλεοπτικές μονομαχίες και δημοσκοπήσεις, οι ρεπουμπλικανοί θα καταλήξουν σήμερα στον εκλεκτό τους για υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι αντιπρόσωποι θα συγκεντρωθούν στην Quicken Loans Arena, όπου παίζουν συνήθως οι Cavaliers, πρωταθλητές του ΝΒΑ, και θα επικυρώσουν τον θρίαμβο του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόκειται για τον επίλογο των προκριματικών που ανέδειξαν κυρίως τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος. Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, ο δισεκατομμυριούχος μεσίτης θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας. Ξεκίνησε μόλις πριν από 13 μήνες από τον χλιδάτο ουρανοξύστη του Trump Tower, στο Μανχάταν, και κατόρθωσε να ακυρώσει όλα τα προγνωστικά. Κυρίως ακύρωσε τα κριτήρια και τις βεβαιότητες όλων όσων πίστευαν ότι γνώριζαν καλά την πολιτική ζωή, κυρίως των δημοσιογράφων.


«Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα έφτανε εδώ, όσοι λένε το αντίθετο είναι ψεύτες», ομολογεί ο Amie Parnes, ανταποκριτής της καθημερινής εφημερίδας The Hill στον Λευκό Οίκο. Και πράγματι, είναι πολύ σπάνιοι οι ρεπόρτερς, οι αρθρογράφοι ή οι αναλυτές που μέτρησαν εγκαίρως το φαινόμενο Τραμπ και πίστεψαν ότι μπορούσε ποτέ να κερδίσει το χρίσμα.
«Ενας από τους λόγους που δεν το πιστεύαμε είναι ότι στις προηγούμενες προσπάθειές του να πάρει το χρίσμα, δεν είχε προκαλέσει κανέναν ενθουσιασμό» συνεχίζει ο Amie Parnes.
Ακόμη κι όταν οι δημοσκοπήσεις, από το καλοκαίρι του 2015, άρχισαν να τον τοποθετούν συστηματικά πρώτο, κανείς δεν πίστεψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιβίωνε. «Πίστευα ότι θα ήταν Κλίντον εναντίον Μπους ή Κλίντον εναντίον Ρούμπιο. Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Τραμπ θα έπαιρνε το χρίσμα. Ελεγα «ουάου, πάει δυνατά», αλλά περίμενα ότι η εκστρατεία του θα ξεφούσκωνε στο τέλος» σχολιάζει ο ίδιος δημοσιογράφος.


Η εκστρατεία του Τραμπ δεν ξεφούσκωσε ποτέ. Ούτε όταν άρχισε να βρίζει τους μεξικανούς παράνομους μετανάστες «βιαστές και έμπορους ναρκωτικών». Ούτε όταν άρχισε να κάνει μισογυνικά σχόλια στην βεντέτα του καναλιού Fox News, Megyn Kelly. Ούτε όταν ζήτησε να εκδιωχθούν οι μουσουλμάνοι, να βασανιστούν οι ύποπτοι τρομοκρατίας ή να δολοφονηθούν οι οικογένειές τους.
Τα αμερικανικά μίντια, επί μήνες, έγραφαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε καμία τύχη. Τελικά, τα ίδια μίντια, αναγνώρισαν το λάθος τους και την ίδια στιγμή αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλάβουν τους οπαδούς του Τραμπ. Την πιο ειλικρινή ομολογία την έκανε ο David Brooks, συντηρητικός αρθρογράφος των New York Times.

«Εμείς οι δημοσιογράφοι πιστεύαμε ότι ο Τραμπ θα καταρρεύσει γιατί δεν κάναμε παρέα με τους οπαδούς του και δεν είχαμε ανοίξει πραγματικά τα αυτιά μας. Από όλα αυτά εγώ κρατάω ένα μάθημα: πρέπει να αλλάξω τον τρόπο που κάνω τη δουλειά μου αν θέλω να αποδίδω πραγματικά τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα», έγραψε.

Οι ελίτ των μίντια και της πολιτικής

Οι ελίτ των μίντια και της πολιτικής βρίσκονται συγκεντρωμένες μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον και δεν μπόρεσαν να νιώσουν την οργή αυτής της Αμερικής με την οποία δεν κάνουν ποτέ παρέα. Μια Αμερική λευκών, χωρίς πτυχία και διπλώματα, η οποία πιστεύει ότι για την κοινωνικο-οικονομική της αποτυχία ευθύνονται οι μετανάστες.
Ένα χτυπητό σύμβολο του γεγονότος ότι οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν τίποτα είναι το εξής: Ο  Nicholas Kristof, διάσημος αρθρογράφος των New York Times, δύο φορές βραβευμένος με το Πούλιτζερ, θέλησε να κάνει μια «συζήτηση» με έναν οπαδό του Τραμπ. Εφηύρε, λοιπόν, μια φανταστική «συζήτηση», την έγραψε και την δημοσίευσε. Λες και ήταν τόσο δύσκολο ή κουραστικό να βρει έναν πραγματικό οπαδό του Τραμπ για να κάνει μια αληθινή συζήτηση!
«Σπάνια έχουμε δει τόσους πολλούς ανθρώπους να κάνουν τόσα συστηματικά λάθη για τόσα πολλά πράγματα», έγραφε στα τέλη Μαρτίου η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Time.


Πολλοί πιστεύουν ότι τα μίντια έκαναν ένα  διπλό λάθος: δεν κατάλαβαν από τη μία το φαινόμενο Τραμπ και από την άλλη του παραχώρησαν πάρα πολύ χώρο. Αυτό το έκαναν κυρίως τα καλωδιακά κανάλια επειδή η ακροαματικότητά τους –πεσμένη τα τελευταία χρόνια- πολλαπλασιάστηκε με τον Τραμπ και την προεκλογική περίοδο. «Η υποψηφιότητα του Τραμπ δεν είναι ίσως καλή για την Αμερική, αλλά είναι υπερβολικά καλή για το CBS» δήλωνε ωμά τον περασμένο Φεβρουάριο το αφεντικό του καναλιού.
Αποτέλεσμα: Ο Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησε πραγματικά στις οθόνες των τηλεοράσεων και μερικές φορές καλούσε ο ίδιος ένα κανάλι για να εμφανιστεί. «Ο Τραμπ έγινε ένα είδος αφροδισιακού για τα κανάλια ειδήσεων, τα οποία δεν μπόρεσαν να του αντισταθούν»,  δηλώνει ο Albert May, πρώην πολιτικός δημοσιογράφος και επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ίδιος ένα ζώο της ενημέρωσης: έκανε παλιά ένα ριάλιτι σόου και ξέρει να μανιπουλάρει τα μίντια τα οποία αποδείχτηκαν απέναντί του απλοϊκά για να μην πούμε ανεκτικά.
«Χρησιμοποίησε την τηλεόραση όπως κανείς άλλος υποψήφιος. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την άθλια μιντιακή παρουσία του Τζεμπ Μπους δεν θα κατάφερνε ποτέ να πάει το χρίσμα», καταλήγει ο Albert May. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact