ΚΟΣΜΟΣ

Ντούριαν, τα δύσοσμα «χρυσά μαξιλάρια»

Τα ταϊλανδέζικα φρούτα κερδίζουν την κινεζική αγορά

Φημίζονται για το κέλυφός τους, που θυμίζει… σκαντζόχοιρο, αλλά και την έντονη και δυσάρεστη οσμή τους. Ωστόσο τα τροπικά ταϊλανδέζικα ντούριαν φαίνεται πως κερδίζουν τις καρδιές των Κινέζων καταναλωτών και αποφέρουν κέρδη στους καλλιεργητές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στο φεστιβάλ Ταϊλάνδη 2018, που έγινε πρόσφατα στη Σανγκάη με τη συμμετοχή πάνω από 50 εκθετών, οι Κινέζοι δοκίμασαν τέσσερις ποικιλίες του φρούτου. Εκτός από τα φρέσκα ντούριαν, παρουσιάστηκαν και προϊόντα όπως κέικ με ντούριαν και καφές από ντούριαν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το κινεζικό Xinhua, η Ταϊλάνδη παράγει τέσσερις κύριες ποικιλίες ντούριαν. Το Monthong, γνωστό και ως το «χρυσό μαξιλάρι», είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία στην κινεζική αγορά.

Παρά το τρομακτικά σκληρό κέλυφός του, το φρούτο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμοκρασία και απαιτεί ειδική φροντίδα για τη μεταφορά του. Σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, το 5 με 10% των ντούριαν θα χαλάσει όταν εκτεθεί στον ήλιο για δύο ώρες. Ακόμη και σε σταθερή θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου, ένα ντούριαν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο μόνο για 10 ημέρες. Ωστόσο χάρη στα σύγχρονα ειδικά διαμορφωμένα μέσα μεταφοράς τα ντούριαν φθάνουν στην Κίνα μέσα σε 120 ώρες από την συγκομιδή τους.

Την τελευταία δεκαετία η Κίνα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των ταϊλανδέζικων ντούριαν, γεγονός που ευνοεί και τους ταϊλανδούς καλλιεργητές. Ο Μπάνγια καλλιεργεί τα εξωτικα αυτά φρούτα στην Ταϊλάνδη εδώ και 30 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία το εισόδημά του αυξήθηκε τρεις φορές χάρη στις μεγάλες εξαγωγές προς την Κίνα. Πλέον τα ετήσια έσοδά του φθάνουν τα 4 εκατ. ταϊλανδέζικα μπαχτ ( 124.000 δολάρια ΗΠΑ).

Σε περίοδο αιχμής ένα ζευγάρι που δουλεύει στην συγκομιδή μπορεί να μαζέψει 5.000 κιλά ντούριαν την ημέρα, γεγονός που σημαίνει κέρδος περίπου 9.300 δολάρια το μήνα. Όμως και το διαδίκτυο συνδράμει θετικά στις εξαγωγές των ντούριαν προς την Κίνα. Τον περασμένο Απρίλιο πουλήθηκαν 80.000 ντούριαν της ποικιλίας «χρυσό μαξιλάρι» μέσω της κινεζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Alibaba σε διάρκεια μόλις ενός λεπτού.

Η Alibaba έχει υπογράψει μια συμφωνία για την εισαγωγή ντούριαν με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ύψους 3 δισ. γιουάν (478 εκατ. δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει τις γεωργικές επιχειρήσεις της Ταϊλάνδης να εξάγουν περισσότερα προϊόντα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού της Ταϊλάνδης, της καρύδας, των φρούτων του πάθους και του μάνγκο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact