ΚΟΣΜΟΣ

Ντούριαν, τα δύσοσμα «χρυσά μαξιλάρια»

Τα ταϊλανδέζικα φρούτα κερδίζουν την κινεζική αγορά

Φημίζονται για το κέλυφός τους, που θυμίζει… σκαντζόχοιρο, αλλά και την έντονη και δυσάρεστη οσμή τους. Ωστόσο τα τροπικά ταϊλανδέζικα ντούριαν φαίνεται πως κερδίζουν τις καρδιές των Κινέζων καταναλωτών και αποφέρουν κέρδη στους καλλιεργητές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στο φεστιβάλ Ταϊλάνδη 2018, που έγινε πρόσφατα στη Σανγκάη με τη συμμετοχή πάνω από 50 εκθετών, οι Κινέζοι δοκίμασαν τέσσερις ποικιλίες του φρούτου. Εκτός από τα φρέσκα ντούριαν, παρουσιάστηκαν και προϊόντα όπως κέικ με ντούριαν και καφές από ντούριαν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το κινεζικό Xinhua, η Ταϊλάνδη παράγει τέσσερις κύριες ποικιλίες ντούριαν. Το Monthong, γνωστό και ως το «χρυσό μαξιλάρι», είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία στην κινεζική αγορά.

Παρά το τρομακτικά σκληρό κέλυφός του, το φρούτο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμοκρασία και απαιτεί ειδική φροντίδα για τη μεταφορά του. Σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, το 5 με 10% των ντούριαν θα χαλάσει όταν εκτεθεί στον ήλιο για δύο ώρες. Ακόμη και σε σταθερή θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου, ένα ντούριαν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο μόνο για 10 ημέρες. Ωστόσο χάρη στα σύγχρονα ειδικά διαμορφωμένα μέσα μεταφοράς τα ντούριαν φθάνουν στην Κίνα μέσα σε 120 ώρες από την συγκομιδή τους.

Την τελευταία δεκαετία η Κίνα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των ταϊλανδέζικων ντούριαν, γεγονός που ευνοεί και τους ταϊλανδούς καλλιεργητές. Ο Μπάνγια καλλιεργεί τα εξωτικα αυτά φρούτα στην Ταϊλάνδη εδώ και 30 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία το εισόδημά του αυξήθηκε τρεις φορές χάρη στις μεγάλες εξαγωγές προς την Κίνα. Πλέον τα ετήσια έσοδά του φθάνουν τα 4 εκατ. ταϊλανδέζικα μπαχτ ( 124.000 δολάρια ΗΠΑ).

Σε περίοδο αιχμής ένα ζευγάρι που δουλεύει στην συγκομιδή μπορεί να μαζέψει 5.000 κιλά ντούριαν την ημέρα, γεγονός που σημαίνει κέρδος περίπου 9.300 δολάρια το μήνα. Όμως και το διαδίκτυο συνδράμει θετικά στις εξαγωγές των ντούριαν προς την Κίνα. Τον περασμένο Απρίλιο πουλήθηκαν 80.000 ντούριαν της ποικιλίας «χρυσό μαξιλάρι» μέσω της κινεζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Alibaba σε διάρκεια μόλις ενός λεπτού.

Η Alibaba έχει υπογράψει μια συμφωνία για την εισαγωγή ντούριαν με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ύψους 3 δισ. γιουάν (478 εκατ. δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει τις γεωργικές επιχειρήσεις της Ταϊλάνδης να εξάγουν περισσότερα προϊόντα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού της Ταϊλάνδης, της καρύδας, των φρούτων του πάθους και του μάνγκο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact