ΥΓΕΙΑ

Ο άνθρωπος μπορεί να εκπαιδευτεί να είναι συμπονετικός

Σε κάποια φάση της ζωής, έρχεται σε όλους η στιγμή να μετανιώσουν για κάτι. Για κάτι που είπαν ή δεν είπαν, και για κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι αν μπορούσαν να γυρίσουν το χρόνο πίσω, θα ήθελαν να είναι πιο ευγενικοί και φιλικοί με κάποιο πρόσωπο, απ’ όσο ήταν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόλις επτά ώρες εξάσκησης του μυαλού, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο φιλικούς και πιο πιθανό να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδευτούν να είναι πιο συμπονετικοί και πως ο εγκέφαλός τους μπορεί να αλλάξει.

Ερευνητές από το Waisman Centre του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν χρησιμοποίησαν σε στο πείραμά τους μια αρχαία τεχνική των βουδιστών (compassion mediation), προκειμένου να αυξήσουν το αίσθημα φροντίδας για ανθρώπους που υποφέρουν.

«Το θεμελιώδες ερώτημά μας ήταν αν μπορεί ένας ενήλικας να εκπαιδευτεί πώς να είναι συμπονετικός και τα ευρήματά μας δίνουν θετική απάντηση» ανέφερε στη MailOnline η επικεφαλής της μελέτης Helen Weng.

Η ίδια, μάλιστα, παρομοίασε την εξάσκηση του μυαλό, με τις ασκήσεις με βάρη που κάνει κανείς στο γυμναστήριο για να ενδυναμώσει τους μύες του.

«Χρησιμοποιώντας αυτή τη συστηματική προσέγγιση, βρήκαμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να “χτίσουν τoυς μύες της συμπόνιας τους” και να ανταποκρίνονται στον πόνο των άλλων με φροντίδα και επιθυμία για βοήθεια» πρόσθεσε η ίδια.

Οι ερευνητές συνέκριναν μια ομάδα ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε ασκήσεις συμπόνιας, με μια ομάδα που ακολούθησε την τεχνική της γνωστικής επανεξέτασης, κατά την οποία άνθρωποι μαθαίνουν να επανεξετάζουν τις σκέψεις τους προκειμένου να αισθάνονται λιγότερο αρνητικά συναισθήματα. Στη συνέχεια εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες έγιναν περισσότερο αλτρουιστές, καθώς τους έβαλαν να παίξουν ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο μπορούσαν να ξοδέψουν τα χρήματά τους για να βοηθήσουν κάποιον που είχε ανάγκη.

«Βρήκαμε ότι όσοι είχαν εκπαιδευτεί στη… συμπόνια ήταν περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους αλτρουιστικά, για να βοηθήσουν κάποιον που είχε άδικη μεταχείριση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν εκπαιδευτεί με την τεχνική της γνωστικής επανεκτίμησης» ανέφερε η Weng.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο της ένωσης Association for Psychological Science.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact