ΕΛΛΑΔΑ

Ο αριστοκράτης Ζίγκμουντ Μινέικο: Ποιός ήταν ο προπάππους του Γιώργου Παπανδρέου [εικόνες]

Η γιαγιά του Γιώργου Παπανδρέου, Σοφία Μινέικο, είναι γνωστή. Διάφορες εικασίες έχουν γίνει για την καταγωγή και το ξενικό της όνομα.

Πολύ λιγότερο γνωστός είναι ο πατέρας της Ζίγκμουντ Μινέικο, προπάππους του πρώην πρωθυπουργού, για τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει τα πιο απίστευτα σενάρια, κυρίως από εθνικιστικούς και ακραίους κύκλους.
Ο Ζίγκμουντ Μινέικο (στα Πολωνικά: Zygmunt Mineyko) ήταν Πολωνός αριστοκράτης, στρατιωτικός και επιστήμονας, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και πήρε ελληνική υπηκοότητα. Κόρη του ήταν η Σοφία Μινέικο, γαμπρός του ο Γεώργιος Παπανδρέου, εγγονός του ο Ανδρέας Παπανδρέου και δισέγγονός του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Ζίγκμουντ Μινέικο το 1861 φοιτητής στην Πετρούπολη:


Γεννήθηκε το 1840 στο Μπαλβανίσκι της Πολωνίας, η οποία ανήκε τότε στην Ρωσική Αυτοκρατορία.

Ηταν γιος του Πολωνού αριστοκράτη γαιοκτήμονα Στάνισλαβ Μινέικο και της Σεσίλια Ζούκεβιτς και η λαμπρή οικογένειά του έχει ρίζες στις αρχές του 15ου αιώνα.
Η οικογένεια κατείχε μεγάλες εδαφικές εκτάσεις στη σημερινή Πολωνία και Λευκορωσία και διατήρησε τα προνόμιά της και μετά την κατάκτηση της Πολωνίας από τη Ρωσία. Ο Ζίγκμουντ Μινέικο αρχικά έγινε αξιωματικός στον Ρωσικό Τσαρικό Στρατό, όμως το 1863 συμμετείχε στην μεγάλη Πολωνική εξέγερση εναντίον του Τσάρου και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που τελικά μετετράπη σε 12ετή εξορία στη Σιβηρία.
Ο Μινέικο κατάφερε να δραπετεύσει από τη Σιβηρία και ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Εκεί είχε την ευκαιρία να σπουδάσει μηχανικός στη Γαλλική Σχολή Πολέμου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Ελλάδα, την οποία και αγάπησε αμέσως.


Το 1880 παντρεύτηκε την ελληνίδα Περσεφόνη Μανάρη, κόρη του Σπύρου Μάναρη, μαθηματικού και διευθυντού της Ζωσιμαίας Σχολής στα Ιωάννινα, και είχαν αποκτήσει αρκετά παιδιά: την Jadwiga (1886 – 1932), σύζυγο του Stanislaw Maria Ludwik Maciej Jablonowski, μέλους της πολωνικής αριστοκρατίας, την Ανδρομάχη, σύζυγος κάποιου κόμη, πέθανε στην Αυστρία το 1939, την Σοφία (1883 – 1981), σύζυγο Γεωργίου Παπανδρέου, την Έλενα (1904 – 1995), η οποία έζησε μεταξύ Πολωνίας, Βρετανίας και Ελλάδας και πέθανε στην Αθήνα, την Μαρία (1907 – 1978), την Καρολίνα (1906 – 1956), η οποία έζησε στην Πολωνία, τον Στανίσλαος (1875 – 1924), ιατρό που υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό και ποιητή που πέθανε στη Θεσσαλονίκη, τον Βίτολντ, την Aldona – Safo,  σύζυγο Έλληνα αξιωματικού του στρατού που πέθανε το 1912 και τον Ευθύμιο (1893 – ;), σύζυγο Μερόπης Κατσαρού και πρόεδρο του ελληνοπολωνικού εμπορικού συμβουλίου. Εγγονός του τελευταίου είναι ο Φίλιππος Μινέϊκο που ζει στην Αθήνα.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η σύζυγός του Σοφία Μινέικο:


Διορίστηκε αρχιμηχανικός στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και είχε κρίσιμο ρόλο στην κατασκευή σιδηροδρόμων, γεφύρων και καναλιών ανά την Ελλάδα. Αργότερα έγινε επικεφαλής Τοπογραφίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και ήταν από τους υπευθύνους της αποκατάστασης του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρου) για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.
Έγραψε εθνολογική μελέτη της Ηπείρου η οποία απηχούσε τις ελληνικές θέσεις περί ελληνικότητας της περιοχής. Βικιπέντια και istorikathemama.com
Πραγματοποίησε αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Δωδώνη και ανακάλυψε σημαντικά ευρήματα.
Πέραν της μητρικής του πολωνικής, ήταν εξαιρετικός γνώστης της ελληνικής, αγγλικής, γαλλικής, τουρκικής, ρωσικής και λιθουανικής γλώσσας.
Στα χόμπι του συγκαταλέγονταν η ιππασία και το κυνήγι, και ήταν ικανότατος και στα δύο.
Ο Ζίγκμουντ Μινέικο πέθανε το Δεκέμβριο του 1925. Του είχε απονεμηθεί η ελληνική υπηκοότητα από την Βουλή των Ελλήνων, και το 1913 ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος για τη συνεισφορά του στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Ο Μινέικο, οι Εβραίοι και ο τεκτονισμός
Ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο ήταν και εξέχων Τέκτων, όπως πολλές σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μυήθηκε στην Μασονία από την στοά Vox Ukrainia που ανήκε στην Grand Orient de Russie. Στην Γαλλία έγινε μέλος της στοάς Grand Orient de France, αλλά και στην Ιταλία Grand Orient d’Italie και μέλος της στοάς στην Ελλάδα « Πανελληνία στοά του Πυθαγόρα» της Grande Loge de Grece, όπου ήταν εξαιρετικά ενεργός. Επίσης, ανήκε στο Ανώτατο Συμβούλιο της Ελλάδας από τις παλαιότερες μασονικές στοές που ήταν αποδεκτές από το Σκωτικό Δόγμα. Όταν πέθανε, χιλιάδες Τέκτονες ήρθαν στην κηδεία του στην Αθήνα.
Η συμμετοχή του στην τεκτονική στοά, μέλη της οποίας ήταν εκείνη την εποχή σημαντικοί επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί έδωσε την αφορμή σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους να κάνουν λόγο για την δήθεν εβραϊκή καταγωγή της οικογένειας Μινέϊκο, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή και που προφανώς αποτελεί μέρος της σφαίρας του φανταστικού. Η δήθεν εβραϊκή καταγωγή του προπάππου του Γιώργου Παπανδρέου χρησιμοποιήθηκε και εναντίον του πρώην πρωθυπουργού από τους ίδιους κύκλους.

Πάτρα, Ψηλά Αλώνια: Στο κέντρο της κάρτ ποστάλ το κτίριο Μινέϊκο:

Η Σοφία Μινέικο με την οικογένεια του μοναχογιού της Ανδρέα Παπανδρέου στο σπίτι του Νέου Ψυχικού, το 1967, το οποίο αποτέλεσε αιτία δικαστικής μάχης μεταξύ της Δήμητρας Παπανδρέου και της οικογένειας:

Την Σοφία Μινέικο εγκατέλειψε ο Γεώργιος Παπανδρέου για να παντρευτεί την ηθοποιό Κυβέλη:

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact