H επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία
Επιστολή για το περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, στις 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι, απέστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στο επεισόδιο κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα» και σε εργαλειοποίηση
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως «η εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα ‘ατυχήματος’, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».
Επιπλέον, επισημαίνεται στην επιστολή η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.
Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται, στη συνέχεια, στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας.
Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής.
Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργαζόμενη» και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ.
Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ, ολοκληρώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου
Η Στρασμπούρ εγκατέλειψε την κούρσα για Ρέαμπτσιουκ: Τα 2,6 εκατ ευρώ και η στροφή στον Έντουαρντ Σομπόλ της Μπριζ
MUST READ
Η Στρασμπούρ εγκατέλειψε την κούρσα για Ρέαμπτσιουκ: Τα 2,6 εκατ ευρώ και η στροφή στον Έντουαρντ Σομπόλ της Μπριζ
Η επιστολή κοινοποιείται προς αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και στον επίτροπο για το περιβάλλον, Virginijus Sinkevičius, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.