ΚΟΣΜΟΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί: Ο κόσμος θα «πνιγεί» στο πετρέλαιο φέτος

Η προσθήκη της αναμενόμενης παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν, της τάξεως των περίπου 600.000 βαρελιών την ημέρα, στην αγορά, μπορεί να σημαίνει ότι ο κόσμος θα «πνιγεί» στο πετρέλαιο το 2016.

Αυτό αναφέρει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τη συγκεκριμένη αγορά. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να ρίξει ακόμη πιο χαμηλά τις ήδη πιεσμένες τιμές πετρελαίου.

«Αν και δεν προβλέπουμε επίσημα την παραγωγή του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών), σε ένα σενάριο στο οποίο το Ιράν προσθέσει 600.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά μέχρι τα μισά της χρονιάς και τα άλλα μέλη διατηρήσουν την σημερινή παραγωγή, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο μισό του 2016», αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Παρότι ο ρυθμός της δημιουργίας αποθέματος χαλαρώνει κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου καθώς η προσφορά από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ πέφτει, αν δεν αλλάξει κάτι, η αγορά πετρελαίου σύντομα θα μπορούσε να ”πνιγεί” από την υπερπροσφορά. Οπότε η απάντηση στο ερώτημα είναι ένα εμφατικό ναι. Η τιμή θα μπορούσε να πέσει χαμηλότερα», αναφέρει ακόμη η έκθεση.

Ο ΔΟΕ σημειώνει ότι το 2016 αναμένεται να είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η προσφορά πετρελαίου στην αγορά ξεπερνά τη ζήτηση, μία δυναμική που έριξε τις τιμές από περίπου 100 δολάρια το βαρέλι, στις αρχές του 2014, σε λιγότερο από 30 δολάρια σήμερα.

Ομως, με την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν- την προηγούμενη εβδομάδα- θα υπάρχει ακόμη περισσότερη προσφορά στην αγορά που θα πρέπει να απορροφηθεί, ακόμη κι αν αυτή η εισροή ήταν αναμενόμενη.

Επιπλέον, ο ΔΟΕ προειδοποιεί ότι φαίνεται περισσότερο πιθανό η ζήτηση για πετρέλαιο να μειωθεί το 2016, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις αγορές.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact