ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν παίζει με τη ρωσική φωτιά!

«Η Τουρκία σταθερά στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Βασικός μας στόχος είναι η Μαύρη Θάλασσα να συνεχίσει να είναι μια θάλασσα ειρήνης, ηρεμίας και συνεργασίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογο του, ο Ερντογάν έκανε έκκληση για τον τερματισμό της έντασης στην περιοχή, με “μια ειρηνική και διπλωματική” λύση.

Επανέλαβε την αρχική θέση της Τουρκίας πώς δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την “εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη από την Τουρκία” στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επισήμανε παράλληλα ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από την στρατηγική σχέση της Ουκρανίας με την Τουρκία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνομιλίες τριών και πλέον ωρών με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης από πριν επίσκεψης, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι τα στρατεύματά του συνιστούν απειλή, αλλά λέει ότι θα παραμείνουν όσο θεωρεί ότι χρειάζεται.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ζελένσκι, ο Ερντογάν είπε πως ελπίζει ότι η σύγκρουση θα επιλυθεί ειρηνικά, μέσω διαλόγου στη βάση της διπλωματικής παράδοσης, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ελπίζουμε η ανησυχητική κλιμάκωση που παρατηρείται επί του πεδίου πρόσφατα να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό, η κατάπαυση του πυρός να συνεχιστεί και η σύγκρουση να επιλυθεί μέσω διαλόγου στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ», είπε ο Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί για αυτό», αφήνοντας “μετέωρη” τι συζήτηση για το τι είδους…βοήθεια (στρατιωτική;) θα μπορούσε να παράσχει η Άγκυρα.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς τα θέματα της ασφάλειας και της κοινής αντίδρασης στις προκλήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αξίζει να σημειωθεί πως τα οράματα του Κιέβου και της Άγκυρας συμπίπτουν όσον αφορά τις ίδιες τις απειλές και τους τρόπους απόκρισης σε αυτές τις απειλές», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε σήμερα πως η Τουρκία και η Ουκρανία εγκαινίασαν μια πλατφόρμα με τα υπουργεία τους Εξωτερικών και Άμυνας, την “Πλατφόρμας της Κριμαίας“, προκειμένου να συζητήσουν τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι με κανένα τρόπο μια κίνηση εναντίον τρίτων χωρών».

Στο ίδιο πλαίσιο, οι Υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών συναντήθηκαν το πρωί της Κυριακής, ενδεχομένως για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της τουρκικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Λογαριάζουν ωστόσο χωρίς τον «ξενοδόχο» Βλαδίμηρο Πούτιν

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact