ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προκαλεί ΗΠΑ και ΕΕ: Δεν αποκλείω τη θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, αρνήθηκε να αποκλείσει την επιβολή της θανατικής ποινής, για τους πραξικοπηματίες, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που ήδη προκαλεί αυτό το ενδεχόμενο.

«Υπάρχει ξεκάθαρα το έγκλημα της προδοσίας και αυτό που με ρωτάτε δεν μπορεί να αποκλειστεί από την κυβέρνησή μας», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, στο προεδρικό παλάτι στην Κωνσταντινούπολη.

«Βέβαια, θα χρειαστεί μία κοινοβουλευτική απόφαση προκειμένου αυτή η ενέργεια να πάρει τη μορφή συνταγματικού μέτρου, οπότε οι ηγέτες θα πρέπει να συγκεντρωθούν, να το συζητήσουν και αν το αποδεχθούν, τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω την όποια απόφαση έρθει στο κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

«Γιατί να τους ταΐζω στη φυλακή;»

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις των πολιτών για την επιβολή της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, ο Ερντογάν πρόσθεσε «Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν να μπει ένα γρήγορο τέλος, γιατί ο κόσμος έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά… Υποφέρουν οπότε είναι πολύ ευαίσθητοι και εμείς πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη λογική και ευαισθησία».

Προειδοποιήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Αν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, δεν θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έσπευσε να ξεκαθαρίσει η Φεντερίκα Μογκερίνι νωρίτερα σήμερα, καθώς από τη στιγμή που κατέρρευσε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν ολοένα και περισσότερο για την πιθανότητα να τιμωρηθούν με τη θανατική ποινή οι πραξικοπηματίες.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να μην προχωρήσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Σε κοινή δήλωσή τους με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι απηύθυναν έκκληση στις τουρκικές αρχές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να γίνει «ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και να προστατευτούν ζωές και να επαναφερθεί η ηρεμία».

Επιπλέον, τόνισαν την ανάγκη να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο λεγόμενο «Πρωτόκολλο 13» που αναφέρεται στην κατάργηση της θανατικής ποινής.

Επίσημο αίτημα για τον Γκιουλέν

Παράλληλα, στη συνέντευξη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες επίσημο έγγραφο αίτημα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο κληρικός, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θεωρείται ο νο1 εχθρός του Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος τον έχει κατονομάσει ως τον υποκινητή του πραξικοπήματος.

Οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ο Ερντογάν απάντησε ότι «έχουμε μία αμοιβαία συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών».

«Ετσι, αν ζητήσεις την έκδοση κάποιου, είσαι στρατηγικός εταίρος μου και θα υπακούσω, θα συμμορφωθώ με αυτό. Αλλά αν δεν κάνεις το ίδιο… Βεβαίως πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη απαντήσει- στις προφορικές εκκλήσεις της Τουρκίας για την έκδοση Γκιουλέν- ότι θα εξετάσει το θέμα μόνο αν η Αγκυρα προσκομίσει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του κληρικού στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact