ΚΟΣΜΟΣ

Ο φονικός σεισμός, ο «μαύρος κύκνος» και τα σχέδια Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία

Θα κάνει την κίνηση – έκπληξη ο Ερντογάν, ώστε να εκμεταλλευτεί τον φονικό σεισμό και να παρατείνει τη θητεία του -χωρίς εκλογές- στην προεδρία της Τουρκίας; Ανάλυση του Reuters…

Ο φονικότερος σεισμός της Τουρκίας εδώ και μια γενιά έδωσε στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μια τεράστια πρόκληση διάσωσης και ανοικοδόμησης, η οποία θα επισκιάσει τις προεκλογικές εκλογές του Μαΐου που έχουν ήδη προγραμματιστεί να είναι οι πιο σκληρές των δύο δεκαετιών στην εξουσία του.

Μια μέρα μετά τον σεισμό, σκοτώνοντας περισσότερους από 3.500 ανθρώπους στην Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο παραπονέθηκαν ότι οι αρχές ήταν αργές ή ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να αντιδράσουν στις καταστροφές.

Οποιαδήποτε αντίληψη ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει σωστά την καταστροφή ή ότι δεν είχε εφαρμόσει επαρκείς οικοδομικούς κώδικες σε μια χώρα επιρρεπή σε σεισμούς, θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές του Ερντογάν στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος, ένας έμπειρος αγωνιστής του οποίου η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, θα μπορούσε να συγκεντρώσει εθνική υποστήριξη γύρω από την απάντηση στην κρίση και να ενισχύσει τη θέση του.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, τον οποίο περιέγραψε ως τον χειρότερο που έπληξε την Τουρκία εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια, ο Ερντογάν είπε ότι χιλιάδες διασώστες έχουν ήδη κινητοποιηθεί και ότι καμία προσπάθεια δεν θα γλιτώσει στις σκληρές συνθήκες του χειμώνα.

Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4», ζητώντας διεθνή βοήθεια και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

«Ο Ερντογάν απάντησε γρήγορα και με συνέπεια στην κρίση», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Eurasia Group. «Αυτό είναι πιθανό να φωτίσει την ισχυρή εικόνα του ηγέτη του ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου — εάν η κυβέρνηση μπορέσει να διατηρήσει την πρώιμη δυναμική της».

ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ

Το κόστος ανασυγκρότησης είναι πιθανό να ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνοντας μια οικονομία που έχει ήδη πληγωθεί από πληθωρισμό 58%. Η αναστάτωση σε μια περιοχή που φιλοξενεί 13 εκατομμύρια ανθρώπους αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη φέτος, λένε οι οικονομολόγοι.

Η κλίμακα της ζημιάς, σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και τα σπίτια τους, θα «επαναφέρει πλήρως» την οικονομία και την πολιτική της Τουρκίας, δήλωσε ο Atilla Yesilada της Global Source Partners.

Περιγράφοντας τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ως «μαύρο κύκνο», ένα συμβάν τόσο απρόβλεπτο ή απίθανο που θα μπορούσε να έχει ακραίες συνέπειες, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές ακόμη και στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν δεν έσπευσαν να κάνουν πολιτικό κεφάλαιο αμέσως μετά τον σεισμό, καθώς άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από κτίρια και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.

Η εξακομματική αντιπολίτευση είπε μόνο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί “χωρίς διακρίσεις” για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που έπληξε περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών κοινοτήτων και των Σύριων προσφύγων.

Ωστόσο, ο Ugur Poyraz, Γενικός Γραμματέας του κεντροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος IYI, είπε ότι είχε περιοδεύσει σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά και από το πρωί της Τρίτης δεν είδε κανένα σημάδι από εργάτες διάσωσης έκτακτης ανάγκης.

«Σίγουρα δεν υπάρχει συντονισμός επαγγελματικής βοήθειας», είπε στο Reuters. «Πολίτες και τοπικές ομάδες συμμετέχουν μόνες τους στις επιχειρήσεις διάσωσης για να σώσουν ανθρώπους στα ερείπια».

Οι αρχές λένε ότι περισσότερα από 12.000 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης και άλλοι 9.000 στρατιώτες βρίσκονται σε δράση.

Σε κοντινές εκλογές, η απάντηση της κυβέρνησης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να επηρεάσει κρίσιμους ψηφοφόρους της μέσης περιοχής, αν και είναι απίθανο να επηρεάσει τους αφοσιωμένους υποστηρικτές καμίας πλευράς, δήλωσε ο Hasnain Malik, διευθύνων σύμβουλος της στρατηγικής μετοχών αναδυόμενων και συνοριακών αγορών στην Tellimer στο Ντουμπάι.

«Η απάντηση της κυβέρνησης του Ερντογάν σε αυτή τη φυσική καταστροφή μπορεί να διαμορφώσει τη στάση του κυμαινόμενου ψηφοφόρου, αλλά η πίστη των περισσότερων ψηφοφόρων είναι ήδη καθορισμένη».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact