ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιώργος θυμάται τον «ανένδοτο» και την «αλλαγή»


Έκθεση του Ιδρύματος Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ 

Ο Ανένδοτος αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου και η Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του Ανδρέα Παπανδρέου θα βρεθούν στο επίκεντρο έκθεσης των αντίστοιχων ιδρυμάτων των δύο πρώην πρωθυπουργών, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Λίγο πριν ανακοινωθεί η εκδήλωση που προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για την επέτειο των 40 χρόνων από την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την συγκεκριμένη έκθεση υπό τον τίτλο:  “Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή”.

Η έκθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο από την 1η έως την 7η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιστίλιο του Ζαππείου πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη που προγραμματίζει το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη έχει αναλάβει τις επαφές με τα δύο ιδρύματα ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να συντονιστούν οι εκδηλώσεις των ιδρυμάτων και του κόμματος.

Η έκθεση ιστορικού υλικού των ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου δεν γίνεται μόνο με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά στις προθέσεις των διοργανωτών της είναι να τιμήσουν και την επέτειο των 50 χρόνων της εκλογικής νίκης της Ένωσης Κέντρου, που τον Φεβρουάριο του 1964 κατάφερε μια ιστορική αυτοδυναμία. 

Την εφταήμερη έκθεση θα ανοίξει ο Γιώργος Παπανδρέου, εγγονός του πρωταγωνιστή των εκλογών του 1964, Γεωργίου Παπανδρέου και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (1974), Ανδρέα Παπανδρέου. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να υπογραμμιστεί η ταύτιση της οικογένειας Παπανδρέου με την λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη τα τελευταία πενήντα χρόνια και να αναδειχθούν τα μέλη της ως γνήσιοι εκφραστές της.    

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου η έκθεση θα περιλαμβάνει “κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου”. Με αυτό το υλικό, σύμφωνα με τους διοργανωτές,  θα διαμορφωθεί “ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο θα ανδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που με τη σειρά τους θα καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας”.

Οι σκοποί της έκθεσης περιγράφονται ως εξείς: 

οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να “ανακαλύψουν” μέσα από μια ολοκληρώμενη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο θα εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.
 
να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ένα απόσπασμα της ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1991, στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης:

“Εάν το σοσιαλιστικό όραμα δεν πρέπει να εξαφανισθεί, τότε οι σοσιαλιστές πρέπει να αγωνισθούν για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες – ακόμη και αν αυτές είναι σήμερα εγκλωβισμένες – στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα”.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact