ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιώργος θυμάται τον «ανένδοτο» και την «αλλαγή»


Έκθεση του Ιδρύματος Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ 

Ο Ανένδοτος αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου και η Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του Ανδρέα Παπανδρέου θα βρεθούν στο επίκεντρο έκθεσης των αντίστοιχων ιδρυμάτων των δύο πρώην πρωθυπουργών, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Λίγο πριν ανακοινωθεί η εκδήλωση που προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για την επέτειο των 40 χρόνων από την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την συγκεκριμένη έκθεση υπό τον τίτλο:  “Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή”.

Η έκθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο από την 1η έως την 7η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιστίλιο του Ζαππείου πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη που προγραμματίζει το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη έχει αναλάβει τις επαφές με τα δύο ιδρύματα ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να συντονιστούν οι εκδηλώσεις των ιδρυμάτων και του κόμματος.

Η έκθεση ιστορικού υλικού των ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου δεν γίνεται μόνο με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά στις προθέσεις των διοργανωτών της είναι να τιμήσουν και την επέτειο των 50 χρόνων της εκλογικής νίκης της Ένωσης Κέντρου, που τον Φεβρουάριο του 1964 κατάφερε μια ιστορική αυτοδυναμία. 

Την εφταήμερη έκθεση θα ανοίξει ο Γιώργος Παπανδρέου, εγγονός του πρωταγωνιστή των εκλογών του 1964, Γεωργίου Παπανδρέου και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (1974), Ανδρέα Παπανδρέου. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να υπογραμμιστεί η ταύτιση της οικογένειας Παπανδρέου με την λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη τα τελευταία πενήντα χρόνια και να αναδειχθούν τα μέλη της ως γνήσιοι εκφραστές της.    

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου η έκθεση θα περιλαμβάνει “κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου”. Με αυτό το υλικό, σύμφωνα με τους διοργανωτές,  θα διαμορφωθεί “ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο θα ανδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που με τη σειρά τους θα καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας”.

Οι σκοποί της έκθεσης περιγράφονται ως εξείς: 

οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να “ανακαλύψουν” μέσα από μια ολοκληρώμενη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο θα εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.
 
να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ένα απόσπασμα της ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1991, στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης:

“Εάν το σοσιαλιστικό όραμα δεν πρέπει να εξαφανισθεί, τότε οι σοσιαλιστές πρέπει να αγωνισθούν για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες – ακόμη και αν αυτές είναι σήμερα εγκλωβισμένες – στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα”.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact