ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γύρος του κόσμου με όλα τα έξοδα πληρωμένα


Τυχεροί εθνοπατέρες απ’ όλα τα κόμματα, που εκπροσωπούν τη χώρα σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ,συχνά μετατρέπουν τις δράσεις της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε ευκαιρία για να γνωρίσουν δωρεάν νέους τόπους

«Αντίστροφη μέτρηση για την μεΤον γύρο του κόσμου με τα έξοδα πληρωμένα κάνουν δεκάδες Ελληνες βουλευτές, συνεχίζοντας την παράδοση της «κοινοβουλευτικής διπλωματίας», η οποία σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζεται σε ταξίδι αναψυχής… 
Τυχεροί εθνοπατέρες απ’ όλα τα κόμματα καταφέρνουν να γίνουν μέλη σε μια από τις δεκάδες επιτροπές που αντιπροσωπεύουν τη Βουλή σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ και με τον τρόπο αυτό ταξιδεύουν στα τέσσερα σημεία της Γης: από το Τόκιο ως τη Νέα Υόρκη, από το Ναϊρόμπι ως το Ελσίνκι, και από τη Στοκχόλμη και τη Μόσχα ως το Δελχί και το Μαπούτο, ή σε κάποιον από τους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Ρώμη, το Παρίσι, η Μασσαλία, η Βιέννη και η Κωνσταντινούπολη. Στην πράξη, αρκετοί απ’ αυτούς μετατρέπουν τις σημαντικές δράσεις της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσουν νέους τόπους και να εμπλουτίσουν τις τουριστικές τους εμπειρίες δωρεάν. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι όσοι φροντίζουν να πάρουν μαζί και τις συζύγους τους, πληρώνοντας βέβαια από την τσέπη τους το έξτρα κόστος. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που μετέχουν στις λεγόμενες «μαύρες» αποστολές, με προορισμό κυρίως τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, προκειμένου να μετάσχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κάτι που απαιτεί αρκετές ώρες παρακολούθησης και εργασίας. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Θέμα», από την 1.1.2014 ως τις 22.7.2014 πραγματοποιήθηκαν 126 κοινοβουλευτικές ευρωπαϊκές και διεθνείς αποστολές, σε περίπου 50 διαφορετικούς προορισμούς, στις οποίες συμμετείχαν 73 βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων. Με τα έως τώρα δεδομένα, «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατάφερε σε επτά μήνες να συμμετάσχει σε 10 αποστολές. Στο Στρασβούργο ήταν οι τρεις εξ αυτών και οι υπόλοιπες σε Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Στοκχόλμη, Ρώμη, Παρίσι, Λευκωσία και Λονδίνο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι συμμετέχουν στη μόνιμη αντιπροσωπία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης -κρίσιμη θέση που απαιτεί αρκετή εργασία- βρίσκονται υψηλά στη λίστα με τους πιο πολυταξιδεμένους. Την πρώην υπουργό ακολουθεί ο νεαρός και δραστήριος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, με συμμετοχή σε εννέα αποστολές (Στρασβούργο 3, Βαρσοβία, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Ελσίνκι, Ρώμη). Ο ίδιος έχει κατακτήσει το «χρυσό μετάλλιο» για το 2013, καταγράφοντας συνολικά 16 ταξίδια.

Επόμενο στη λίστα φιγουράρει το όνομα του β’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Καλαντζή, διαχρονικού λάτρη των «ξεκούραστων» ταξιδιών. Το γεγονός όμως ότι εξακολουθεί να μετέχει σε αρκετές αποστολές αν και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου προκαλεί δυσφορία στους ομολόγους του, αφού καλούνται να καλύψουν τις «βάρδιες» του στην έδρα της Ολομέλειας. Εως σήμερα, ο «Μέγας Αρχων Ρεφερενδάριος» -«οφφίκιον» που του έχει απονείμει ο Οικουμενικός Πατριάρχης- έχει πραγματοποιήσει επτά «ειδικές αποστολές» σε Παρίσι, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Ρίγα, Βίλνιους και Σμύρνη. Τα πρωτεία για τον ΣΥΡΙΖΑ κατέχει ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων προορισμών έχει επισκεφτεί το Τόκιο, την Καζαμπλάνκα, την Ουάσινγκτον και το Παρίσι. Πάντως, οι μισοί από τους συνολικά 74 βουλευτές είχαν την ευκαιρία μόλις μία φορά να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε κάποιο συνέδριο του εξωτερικού από την αρχή του έτους. 

Τα έξοδα των βουλευτών που μετέχουν στις επίσημες αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό είναι εξ ολοκλήρου πληρωμένα. Συγκεκριμένα, καταβάλλονται τα αεροπορικά εισιτήρια, η διαμονή σε πεντάστερο ή τετράστερο ξενοδοχείο -ανάλογα τις δυνατότητες του προορισμού- και ημερήσια αποζημίωση για τα τρέχοντα έξοδα. Για τους αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης ανέρχεται σε 170 ευρώ, ενώ για τους βουλευτές σε 110 ευρώ. Ωστόσο, τα συνολικά ποσά μπορούν να περιοριστούν στο μισό στην περίπτωση που οι αποστολές φιλοξενούνται από τη χώρα προορισμού. Τις αποστολές συνοδεύουν υπάλληλοι της Βουλής που ανήκουν στα σχετικά τμήματα (Ευρωπαϊκών ή Διεθνών Σχέσεων, ΝΑΤΟ, Ομάδες Φιλίας, Διακοινοβουλευτικές Ενώσεις κ.ά.) και έχουν πλήρη γνώση της ατζέντας των εργασιών. Οπως είναι φυσικό, προβλέπεται και γι’ αυτούς κονδύλι για τα εισιτήρια και τη διαμονή, αλλά και ημερήσια αποζημίωση σχεδόν 60-70 ευρώ. 

Το συνολικό κόστος της αποστολής εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων και τον προορισμό. Κατά μέσο όρο για κάθε βουλευτή που συμμετέχει σε επίσημο ταξίδι εκταμιεύονται από τα ταμεία του Κοινοβουλίου από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Για παράδειγμα, τον περασμένο Απρίλιο ελληνική αντιπροσωπία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελούμενη από 13 μέλη (10 βουλευτές, 2 υπάλληλοι της Βουλής και 1 επιστημονικός συνεργάτης) μετέβη στο Στρασβούργο όπου και διέμεινε συνολικά έξι ημέρες. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 31.711 ευρώ (εισιτήρια, διαμονή, αποζημίωση). Τον περασμένο Μάιο δεκαμελής ελληνική αποστολή (8 βουλευτές και 2 υπάλληλοι) συμμετείχε στην τριήμερη εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Κ.Σ.) του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 24.300 ευρώ. Αντίστοιχα, ο κ. Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ) εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε εργασίες υποεπιτροπής της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ στο Μαρόκο (2 ημέρες Ραμπάτ και 3 στην Καζαμπλάνκα) με το συνολικό κόστος της αποστολής να φτάνει στα 2.600 ευρώ.

Ο Μεϊμαράκης τούς «κούρεψε» 

Πάντως, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού της Βουλής έχει υποστεί σημαντικές περικοπές. Αυτό κυρίως λόγω τριών δραστικών μέτρων που έλαβε ο νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να εξορθολογήσει τα οικονομικά της Βουλής και να επαναφέρει τον διπλωματικό χαρακτήρα στις κρίσιμες αυτές αποστολές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν για τους περισσότερους βουλευτές… ταξίδια αναψυχής. Ηδη από τα μέσα του 2012 απαγόρευσε την αγορά εισιτηρίων σε θέσεις business class, ενώ το 2013 το επέκτεινε και για τα υπερατλαντικά ταξίδια υποχρεώνοντας τους βουλευτές να βολεύονται στις οικονομικές θέσεις ακόμα και για πολύωρα ταξίδια. Οσοι επιθυμούν να απολαμβάνουν τις ανέσεις της πρώτης θέσης θα πρέπει να καταβάλλουν από την τσέπη τους και τη διαφορά της τιμής. Επίσης, από το 2012 δημιούργησε ειδική κάρτα σε λογαριασμό της Βουλής ώστε τα μπόνους από τα χιλιάδες μίλια που καταγράφουν δεκάδες βουλευτές -είτε μετακινούνται εντός είτε εκτός Ελλάδας- να πιστώνονται στο Κοινοβούλιο και όχι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολογίζουν ότι με δύο υπερατλαντικά ταξίδια μπορούν να καλυφθούν δω­ρεάν 4-5 εισιτήρια στην Ε.Ε. και 7-8 στο εσωτερικό: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από το 2012 ως σήμερα μπορεί να φέρει δωρεάν μετακινήσεις για το 2015», σημειώνουν. Εκτός αυτών, με εντολή Μεϊμαράκη, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα ταξίδια που κάνουν τα μέλη των Ομάδων Φιλίας. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι την τρέχουσα χρονιά έχει πραγματοποιηθεί μόλις μία αποστολή, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν αρκετές κάθε μήνα. Οι Ομάδες Φιλίας είναι επιτροπές στις οποίες μετέχουν βουλευτές όλων των κομμάτων, με στόχο να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις με τους ομολόγους τους άλλων χωρών. Υπάρχουν περισσότερες από 70 ομάδες για αντίστοιχο αριθμό χωρών στις οποίες συμμετέχουν από 5 έως 25 βουλευτές. Οι πιο έμπειροι και έχοντες τα κατάλληλα «μέσα» φρόντιζαν να εγγραφούν σε επιτροπή που αναλάμβανε τη σύσφιγξη των σχέσεων με χώρες που αποτελούν ιδανικούς και εξωτικούς προορισμούς (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Χιλή, Αργεντινή, ΗΠΑ κ.ά.), καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφάλιζαν δωρεάν πολυήμερο ταξίδι. Σε κάθε περίπτωση για τους πρώτους επτά μήνες του 2014 -περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα είχε την προεδρία της Ε.Ε. και άρα υπήρξαν αυξημένες υποχρεώσεις- το κόστος διαμονής για βουλευτές και συνοδούς υπαλλήλους έχει διαμορφωθεί σε περίπου 155.000 ευρώ και για τα εισιτήρια σε 135.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014, το σχετικό κονδύλι για τους βουλευτές ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και για τους υπαλλήλους σε 350.000 ευρώ. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα εκταμιευτούν λιγότερα από τα προϋπολογισμένα χρήματα και ακόμα λιγότερα από τα 780.000 ευρώ που δόθηκαν το 2013 για βουλευτές και 270.000 για τους υπαλλήλους.

«Βυσματικές» και «μαύρες» αποστολές

Εκ πρώτης όψεως η κοινοβουλευτική επιτροπή που ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό φαίνεται ελκυστική για τους βουλευτές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα έτσι καθώς η συμμετοχή σε ορισμένες απ’ αυτές συνεπάγεται κάποια εργασία σε σχέση με άλλες που θεωρούνται «βυσματικές» θέσεις και συνήθως τις καταλαμβάνουν οι παλιότεροι βουλευτές. Στις καλύτερες επιτροπές συγκαταλέγονται αυτή της αντιπροσωπίας στο ΝΑΤΟ, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου, του ΟΟΣΑ και του ΟΑΣΕ. Οσοι συμμετέχουν στην αντιπροσωπία της Βουλής για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) έχουν την τύχη να κάνουν τα περισσότερα ταξίδια. Αλλωστε, μέχρι σήμερα τα μέλη της συγκεκριμένης αντιπροσωπίας έχουν συμμετάσχει σε 24 αποστολές, αυτά του ΝΑΤΟ σε 11 και του ΟΑΣΕ σε 8. Ωστόσο, οι εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πολλές φορές επίπονες και συνήθως προτιμώνται από βουλευτές που είτε έχουν αρκετή πείρα σε ευρωπαϊκά θέματα, είτε θέλουν να αποκτήσουν.γάλη αποκάλυψη»
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact