ΚΑΙΡΟΣ

Ο καύσωνας θα κρατήσει τουλάχιστον 17 μέρες – Τρόμος από την πρόγνωση των μετεωρολόγων

Ο ακραίος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα για ενδέκατη ημέρα αναμένεται να αποτελέσει «τον μακροβιότερο που έχουμε βιώσει ποτέ», σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστα Λαγουβάρδο, αφού ο υδράργυρος αναμένεται να «σκαρφαλώσει» έως τους 45℃.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Αρχίζουν τα «45άρια» στη χώρα – Πότε έρχεται το τρίτο «κύμα» καύσωνα

Το δεύτερο «κύμα» καύσωνα βρίσκεται από χθες (21/07) σε εξέλιξη στη χώρα μας, με τη νέα θερμική έξαρση να γίνεται αισθητή σε όλη την επικράτεια. Μέχρι και αύριο, η χώρα θα «ψήνεται», ενώ, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Την Τρίτη (25/07) και την Τετάρτη (26/07) αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση και την Πέμπτη προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Ο καιρός μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS:

Κώστας Λαγουβάρδος: «Πιθανότατα, θα περάσουμε τις δεκαεπτά ημέρες καύσωνα»

«Βρισκόμαστε δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές στη θερμοκρασία θάλασσας», τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο οποίος εκτίμησε για τον καύσωνα «Κλέων» ότι «θα είναι ο μακροβιότερος που έχουμε βιώσει ποτέ».

Για τους λόγους που καταγράφονται θερμοκρασίες – ρεκόρ, ο κ. Λαγουβάρδος υποστήριξε ότι δεν οφείλονται όλα στην κλιματική αλλαγή. «Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι η αύξηση συχνότητας, διάρκειας και έντασης, που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας, αλλά και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αν και δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή, σίγουρα έχει συντελέσει σε αυτήν την κατάσταση, κατά την οποία καταγράφονται πολύ θερμές αέριες μάζες, σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο», τόνισε.

«Κατά πάσα πιθανότητα, θα περάσουμε τις δεκαέξι – δεκαεπτά ημέρες καύσωνα, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες», αναφερόμενος στον «μαύρο» καύσωνα του 1987.

«Το καμίνι δεν θα πρέπει να μάς ξαφνιάζει, αλλά αντιθέτως να μάς προβληματίζει, γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος, την επόμενη δεκαετία», ολοκλήρωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Μικρή «ανάσα» πριν από το χειρότερο «κύμα» καύσωνα

Αύριο, Κυριακή 23 Ιουλίου, κορυφώνεται το «κύμα» του καύσωνα με θερμοκρασίες κοντά στους 43℃ – 44℃, αργά το μεσημέρι. Επιπλέον, η αυριανή ημέρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Συγκεκριμένα η πρόγνωση του καιρού:

Σήμερα (22/07), προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42℃ με 43℃ και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44℃.

β. στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39℃ με 41℃.

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 38℃ με 40℃.

Αύριο Κυριακή (23/07), οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41℃ με 43℃ και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44℃ και της Θεσσαλίας τους 45℃.

β. στη νησιωτική χώρα τους 39℃ με 41℃.

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2℃ με 5℃, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38℃ με 40℃ και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41℃ με 42℃

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37℃ με 39℃ και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35℃ με 36℃.

Την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, όμως, την Πέμπτη, η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.emy.gr.
Ολόκληρη η πρόγνωση του καιρού για σήμερα (22/07) από την ΕΜΥ:

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας τις απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.
Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για το δεύτερο «κύμα» καύσωνα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Πολιτική Προστασία (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: civilprotection.gov.gr.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact