ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κάστρο υπέγραψε μια διακήρυξη για «την υπεράσπιση της Παλαιστίνης»


Οι πολιτικοί ηγέτες των κρατών της Λατινικής Αμερικής τις τελευταίες ημέρες καταδικάζουν έντονα τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο υπέγραψε ένα διεθνές μανιφέστο για την «υπεράσπιση της Παλαιστίνης», το οποίο καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως έγραψε χθες η επίσημη εφημερίδα Granma.

Ο Κάστρο, ο οποίος γίνεται 88 ετών την 13η Αυγούστου, πρόσθεσε «την υπογραφή του σε αυτές μιας ομάδας διανοουμένων και πολιτικών ανδρών οι οποίοι έχουν εγκρίνει το μανιφέστο για την “υπεράσπιση της Παλαιστίνης”», έγραψε η Γκράνμα.

Ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα τα οποία υπογράφουν αυτή την διακήρυξη, την οποία προωθεί το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (REDH), ένας συνασπισμός διαφόρων λατινοαμερικάνικων οργανώσεων, είναι ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο Έβο Μοράλες, ο αργεντινός καλλιτέχνης που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, η Κουβανή χορεύτρια Αλίσια Αλόνσο και ακόμη η αμερικανίδα συγγραφέας Άλις Γουόκερ.
Το μανιφέστο καλεί τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ζητήσουν από το Ισραήλ να σεβαστεί την απόφαση του ΟΗΕ του 1967 η οποία το καλούσε να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Οι πολιτικοί ηγέτες των κρατών της Λατινικής Αμερικής τις τελευταίες ημέρες καταδικάζουν έντονα τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας σχεδόν ομόφωνα την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους.

Ο ίδιος Κάστρο κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ασκεί μια «νέα μορφή φασισμού» με αυτή την επιχείρηση σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στην Γκράνμα. Σε σκληρές επικρίσεις προχώρησαν επίσης η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Ισημερινός, η Βραζιλία, το Περού, η Χιλή και το Σαλβαδόρ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, ενώ η Βολιβία, όπου περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή για να καταγγείλουν την επιχείρηση, πρόσθεσε το Ισραήλ στον κατάλογο των «κρατών-τρομοκρατών» που καταρτίζει. Η μόνη κυβέρνηση που αποκλίνει ως τώρα είναι αυτή της Κολομβίας, όπου ο συντηρητικός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αποσύρει τον πρεσβευτή της Μπογοτά από το Ισραήλ.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact