ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κατσανέβας έχασε τη δίκη κατά της Wikipedia για το «όνειδος»


Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων – Το δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δε χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας…»

Απέρριψε με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος «Δραχμή» και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Κατσανέβας κατά της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.

Ειδικότερα, με την αίτησή του ο κ. Κατσανέβας είχε στραφεί κατά του χρήστη της Wikipedia “Diu”, κατά κόσμον Δημήτρη Λιούρδη, ζητώντας την διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο στο ιστότοπο της Wikipedia. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του κ. Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Με την απόφασή του το δικαστήριο μπήκε στην ουσία της υπόθεσης κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δε χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας…». Μάλιστα, προχωρώντας σε σχολαστική ανάλυση των δύο διαθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου ως προς το επίμαχο σημείο -όπου και κρίνει πως «η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δεν συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη». Μάλιστα, το δικαστήριο στην απόφασή του αναλύει και το ίδιο το περιεχόμενο του λήμματος αναφέροντας ότι «δεν διαφοροποιείται το περιεχόμενο από τα αναγραφόμενα της διαθήκης», «ούτε η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσανέβας για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταθέσει και αγωγή η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016. Στην αγωγή του, κατηγορεί τον χρήστη και τη Wikipedia πως μεταξύ άλλων «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα».

Ζητεί δε από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί (σ.σ.η Wikipedia) σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση (σ.σ. του χρήστη) διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως».

Όπως δε αναφέρει, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δηλαδή μη διαγραφής του περιεχομένου σε περίπτωση αντίστοιχης διάταξης της εκδιδοθησόμενης απόφασης, ζητάει να υποχρεωθεί ο χρήστης και η εγκυκλοπαίδεια «σε καταβολή χρηματικής ποινής 30.000 για κάθε ημέρα παραμονής» καθώς και να επιβληθεί στον χρήστη «προσωπική κράτηση ενός μήνα.»
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact