Το φαβορί των δημοσκοπήσεων Γιούλια Τιμοσένκο αποκλείστηκε
Νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στην Ουκρανία είναι ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που άφησε πίσω του τον Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο αναμένεται να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 21 Απριλίου.
Μετά την καταμέτρηση λίγο περισσότερων από τις μισές ψήφους, ο ηθοποιός, που θεωρούνταν το ουτσάιντερ των εκλογών, εξασφαλίζει ποσοστό 30,2% των ψήφων έναντι 16,7% που συγκεντρώνει ο Ποροσένκο, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας στον ιστότοπό της.
Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή ως το τέλος της καταμέτρησης, η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία προηγείτο στις δημοσκοπήσεις όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία, αποκλείεται ήδη από τον πρώτο γύρο. Μέχρι στιγμής εξασφαλίζει 13,1% των ψήφων και έρχεται τρίτη στις εκλογές αυτές στις οποίες οι υποψήφιοι ανέρχονταν στον αριθμό ρεκόρ των 39.
Τα μερικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν συνολικά τις διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit polls), τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αμφισβητήθηκαν από την Τιμοσένκο, η οποία διεκδικούσε τη δεύτερη θέση.
Ο 41χρονος Ζελένσκι, η εμπειρία του οποίου από την εξουσία περιορίζεται στον ρόλο ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, προκάλεσε έκπληξη με την άνοδο που παρουσίασε στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές.
Η προεκλογική του εκστρατεία ξέφευγε τελείως από τα τετριμμένα, καθώς προτίμησε τις σκηνικές παρουσίες με την ομάδα του stand-up αντί των συνηθισμένων συγκεντρώσεων, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράζει τις απόψεις του παρά την τηλεόραση και τις εφημερίδες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.
Οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν ένα νέο πρόσωπο στο πολιτικό τοπίο, ενώ οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρόεδρος, τον κατηγορούν ότι είναι μαριονέτα του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, εχθρού του Ποροσένκο, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.
Ο Ποροσένκο, ο οποίος πιστώνεται την προσέγγιση της χώρας του με τη Δύση, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης ενός διαλυμένου στρατού και την έναρξη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατηγορείται για απροθυμία όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις σοβαρές ανησυχίες της εξέγερσης της Μαϊντάν, η οποία τον έφερε στην εξουσία πριν από πέντε χρόνια.
Η Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων στις πόρτες της ΕΕ, είναι σήμερα μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Μετά την ρήξη της με τη Ρωσία και την στροφή της προς τη Δύση αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση στην ιστορία της από την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991.
Η άνοδος των φιλοδυτικών στην εξουσία το 2014 ακολουθήθηκε από την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 13.000 άνθρωποι.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ