ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορονοϊός “καίει” τον Τραμπ – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή Τραμπ στο νοσοκομείο ήρθαν τα πρώτα δημοσκοπικά αποτελέσματα που συνδέονται σαφώς με την μόλυνση του αμερικανού προέδρου από τον φονικό ιό και δείχνουν πώς οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία επηρεάζονται από τα υπάρχοντα δεδομένα

Προβάδισμα δέκα μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ στην κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καταγράφει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, η οποία διεξήχθη στις 2 και 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, πέντε στους δέκα Ρεπουμπλικάνους και το 65% των Αμερικανών δηλώνουν ότι “ο πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον κορονοϊό εάν είχε πάρει την πανδημία περισσότερο στα σοβαρά”. Επίσης, μόνο το 34% πιστεύει ότι ο Τραμπ λέει την αλήθεια για την ασθένειά του, ένα 55% εκτιμά πως λέει ψέματα και ένα ποσοστό 11% δεν είναι σίγουρο.

Μεταξύ των ενηλίκων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το 51% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, ενώ το 41% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Τραμπ. Ποσοστό 4% θα επέλεγε υποψήφιο άλλου κόμματος και ένα άλλο 4% δήλωσε αναποφάσιστο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύει το Capital.gr.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το πώς οι δύο διεκδικητές για την προεδρία των ΗΠΑ επηρεάζονται από την αρρώστια του Τραμπ. Τα σενάρια πάντως που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα είναι τα εξής:

Το πρώτο είναι ότι οι εξελίξεις θα αποτελέσουν καταστροφή για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς. «Ο Τραμπ βρίσκεται ήδη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν. Η είδηση της μόλυνσής του από κοροναϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του.

Το δεύτερο σενάριο βλέπει τον Τραμπ να βγαίνει ενισχυμένος. Κάπως έτσι: Ο Τραμπ ανάρρωσε από τον κοροναϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σχετικά χωρίς προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Θα παρουσιάσει την γρήγορη ανάρρωση ως απόδειξη της προσωπικής του δύναμης, θα εμφανιστεί άτρωτος. Κλασικός Τραμπ.

Το τρίτο και πιο δυσοίωνο σενάριο βλέπει «πολιτική κρίση». Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, εάν ο Τραμπ απουσιάζει επί μακρόν λόγω σοβαρής ασθένειας, ο αντιπρόεδρος Mάικ Πενς θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μόνιμη, σοβαρή ασθένεια του Τραμπ θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε κρίση. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς να το αντιμετωπίσουν πολιτικά.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της ασθένειας του Τραμπ προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα αυτό θα έκαναν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσυ Πελόσι, θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής τώρα που η νίκη για το κόμμα της φαίνεται τόσο κοντά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact