ΚΟΣΜΟΣ

Ο λόγος που ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει Βασιλιάς

Αν και ήταν παντρεμένος με την βασίλισσα Ελισάβετ, ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει τον τίτλο του Βασιλιά.Ο Πρίγκιπας Φίλιππος μπορεί να πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή δίπλα στη Βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο ποτέ του δεν κατάφερε να γίνει Βασιλιάς. Κάτι που έχει να κάνει με το πρωτόκολλο, καθώς ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο.

Ο σύζυγος του βασιλιά ή της βασίλισσας λέγεται «consort» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γυναίκα σύζυγος λέγεται «queen consort», αλλά ο σύζυγος της βασίλισσας λέγεται «prince consort» (πρίγκιπας).

Για να την παντρευτεί, ο πρίγκιπας Φίλιππος έπρεπε να χάσει τους τίτλους που κατείχε ως απόγονος των βασιλικών οικογενειών της Ελλάδας και της Δανίας και έλαβε τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου, γνωρίζοντας ότι τον τίτλο του βασιλιά δεν θα τον αποκτούσε ποτέ.

Ο λόγος που το βρετανικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει να κάνει με τις παλαιότερες αντιλήψεις περί πατριαρχίας. Ο τίτλος του βασιλιά ήταν ανώτερος από τη βασίλισσα, κάτι που δεν επιτρέπεται, αφού ο Φίλιππος παντρεύτηκε μέλος της βασιλικής οικογένειας και δεν γεννήθηκε σε αυτή.

Σύμφωνα με το παλιό πατριαρχικό σύστημα, ο βασιλιάς ξεπερνά τις βασίλισσες, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα ήταν σε υψηλότερη θέση από τη βασίλισσα – κάτι που δεν επιτρέπεται καθώς παντρεύτηκε τη βασιλική οικογένεια αντί να γεννηθεί σε αυτήν.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1957, το Παλάτι είχε εκδώσει δήλωση για το ζήτημα. Η Βασίλισσα ανακοίνωσε ότι απονέμει στην Αυτού Βασιλική Εξοχότητα του Δούκα του Εδιμβούργου τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact