ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν προτείνει τον Τιερί Μπρετόν για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

Το τεράστιο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει

Δύο εβδομάδες μετά την απόρριψη της Σιλβί Γκουλάρ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον Τιερί Μπρετόν, 64 ετών, νυν πρόεδρο γενικό διευθυντή της εταιρίας υπηρεσιών πληροφορικής Atos και πρώην υπουργό Οικονομικών, ως νέο μέλος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την εκλεγμένη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρόθεσή του να διορίσει τον Τιερί Μπρετόν ως μέλος της Κομισιόν» ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο.

Βασική πρόκληση για το Παρίσι, το τεράστιο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Επίτροπος της Γαλλίας — βιομηχανική πολιτική, εσωτερική αγορά, ψηφιακή αγορά, άμυνα και διάστημα– να παραμείνει αμετάβλητο. Ο Μακρόν έλαβε τη σχετική διαβεβαίωση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Αυτό που με αφορά, είναι το χαρτοφυλάκιο! Έδωσα αγώνα για ένα χαρτοφυλάκιο» αναφώνησε ο Μακρόν, μαθαίνοντας ενοχλημένος την απόρριψη της Γκουλάρ στις 10 Οκτωβρίου, την οποία εξέλαβε ως προσβολή εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μέλλουσα πρόεδρος της Επιτροπής έχει εγκρίνει ήδη την νέα επιλογή του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «συμφώνησαν για το πρόσωπο αυτό έπειτα από συζήτηση που είχαν προηγουμένως. Εφόσον προτείνουμε αυτόν τον υποψήφιο, σημαίνει ότι είναι ο κατάλληλος» υπογραμμίζει το προεδρικό μέγαρο.

Με την διαδρομή του που συνδυάζει καθήκοντα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την πολιτική με τις γνώσεις του για τη βιομηχανία, ο Μπρετόν ικανοποιεί πολλά κριτήρια.

Ο Μπρετόν έχει ισχυρές ικανότητες στους τομείς που καλύπτει αυτό το χαρτοφυλάκιο, κυρίως στη βιομηχανία και την ψηφιακή τεχνολογία, καθώς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών (επί προεδρίας Ζακ Σιράκ) μεταξύ 2005 και 2007, με εποπτεία στη βιομηχανία. Ήταν επίσης πρόεδρος γενικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανικών ομίλων και του αμυντικού τομέα (Thomson, France Telecom, Atos) και έχει τη φήμη του ανθρώπου της δράσης”, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο Μπρετόν ήταν αυτός που όταν είχε ηγηθεί μιας υπερχρεωμένης France Telecom, είχε επανορθώσει τον όμιλο μειώνοντας τα κόστη του και είχε οδηγήσει στην ιδιωτικοποίησή του.

Για να δώσει χρόνο στη Γαλλία, αλλά και στη Ρουμανία και την Ουγγαρία -οι υποψήφιοι των οποίων για την Επιτροπή απορρίφθηκαν επίσης- να προτείνουν νέα ονόματα, η έναρξη των εργασιών της νέας Επιτροπής μετατέθηκε έναν μήνα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact