ΚΟΣΜΟΣ

Ο νέος πρωθυπουργός της Θουριγγίας θα εκλεγεί στις 4 Μαρτίου

Το αίτημα κατατέθηκε απ’το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Die Gruenen)

Εκλογή νέου πρωθυπουργού της Θουριγγίας στις 4 Μαρτίου αποφασίστηκε στην πρωτεύουσα Ερφούρτη από το τοπικό κοινοβούλιο κατόπιν αιτήματος της κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Die Gruenen).

Ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο, επικεφαλής της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, θα είναι υποψήφιος και πάλι στις 4 Μαρτίου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αποτύχει να εκλεγεί πρωθυπουργός στους δύο πρώτους γύρους ψηφοφορίας. Πρωθυπουργός εξελέγη τελικά στον τρίτο γύρο, ο πολιτικός του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Τόμας Κέμεριχ με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Ο Kέμεριχ παραιτήθηκε σε 3 μέρες μετά τη γενική κατακραυγή, αλλά παραμένει μεταβατικός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέου.

Αναζητώντας μια διέξοδο από την κρίση, η Αριστερά, το SPD, οι Πράσινοι και το CDU συμφώνησαν τελικά να διεξαχθούν νέες εκλογές στις 25 Απριλίου 2021. Μέχρι τότε πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ τους σε επιμέρους θέματα, τα οποία επεξεργάζονται τα τέσσερα κόμματα, ώστε να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα κατά τη μεταβατική περίοδο έως τις νέες εκλογές.

Με την εκλογή νέου πρωθυπουργού, τα δημοκρατικά κόμματα ελπίζουν να τερματίσουν την κυβερνητική κρίση στη Θουριγγία. Ο Ράμελο αισιοδοξεί ότι θα επανεκλεγεί στις 4 Μαρτίου, αν και η χρειάζεται εκτός από τις ψήφους του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, τέσσερις ακόμα ψήφους.

Επισήμως, το CDU σε ομοσπονδιακό επίπεδο παραμένει στη γραμμή της «μη ενεργού εκλογής» του αριστερού πολιτικού ως πρωθυπουργού. Πρόκειται για θέση, την οποία είχε ψηφίσει το συνέδριό του το 2018, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται κάθε συνεργασία με την Αριστερά και το AfD. Εικάζεται, ωστόσο, ότι αρκετοί βουλευτές του CDU θα ψηφίσουν τον Ράμελο, κάτι στο οποίο βασίζεται και ο ίδιος, ώστε να εκλεγεί κατά την πρώτη ψηφοφορία με ψήφους από όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να αποφευχθεί έτσι η εξάρτηση από το AfD, όπως έγινε με τον Κέμεριχ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Θεραπεύτηκαν 1003 ασθενείς με υδροξυχλωροκίνη

Ο Γάλλος επιστήμονας που ανακοίνωσε πρόσφατα την αποτελεσματικότητα…

Κορονοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα…

Νίκος Σύψας: «Προς το τέλος Μαΐου μπορεί να βγούμε λίγο στο ξέφωτο»

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, ο κ. Σύψας…

BBC: 9 άγνωστοι παράγοντες για τον κορονοϊό

Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων ανά τον πλανήτη,…

Μείωση των δραστηριοτήτων εξετάζει η κυβέρνηση

H κυβέρνηση σε συνεργασία με την ειδική ομάδα…

Έχει χάσει τον έλεγχο η Τουρκία: Πεθαίνουν και τους θάβουν στα χωράφια

Σκηνές χάους από την Τουρκία… Σύμφωνα με όσα…
contact