ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΟΗΕ αναζητά τρόπους για πρόοδο στο Κυπριακό


Οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι θα συναντηθούν ξανά στις 26 Αυγούστου

Ιδέες για το πώς μπορούν να υπερπηδηθούν τα εμπόδια στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, επεξεργάζεται η ομάδα του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπως δήλωσε η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε τη θέλησή της, η οποία θεωρεί είναι και του ίδιου του κ. Αναστασιάδη,  να προετοιμαστεί κατάλληλα η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μπάτενχαιμ είπε ότι στον ΟΗΕ σκέφτονται ιδέες. «Θα θέλαμε να προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε τα περαιτέρω βήματα στη βάση συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε. Είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ), η οποία θα υιοθετηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αν διαβάσετε το κείμενο, πρόσθεσε, θα δείτε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνουν τα εύσημα στους δύο ηγέτες για την κοινή δήλωση που υιοθέτησαν και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθεί υπόψη γιατί πρόκειται για μία συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο ηγετών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι «εργαζόμαστε πάνω σ` αυτό». Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μερικές ιδέες και φυσικά συναντώνται και με τις δύο πλευρές και θα μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί τους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι «μια καλή συνάντηση» και υπενθύμισε ότι οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι θα συναντηθούν ξανά στις 26 Αυγούστου. Θα είμαστε σε επαφή μαζί τους, ανέφερε.
Ερωτηθείσα πότε θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό αλλά φυσικά θα θέλαμε να γίνει αυτό όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. «Νομίζω ότι και οι δύο ηγέτες θα ήθελαν να έρθει αυτή η στιγμή», συμπλήρωσε.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact