ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και την Κίνα έχει αυξηθεί στο 50%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «γκουρού» των αγορών, Ρέι Ντάλιο. Ο ιστορικός της οικονομίας μίλησε δημοσίως για το πώς αυτού του είδους οι συρράξεις τείνουν να κλιμακώνονται και συχνά να εξαπλώνονται.

Προειδοποίησε, δε, ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς σε συνδυασμό με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, είναι πιθανό να προκαλέσουν περισσότερες συγκρούσεις σε άλλα μέρη.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς απειλεί να πυροδοτήσει και άλλα αιματηρά επεισόδια, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάται από τα γυρίσματα της τύχης, πλέον, εάν θα ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος που θα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και την Κίνα, προειδοποίησε ο Ρέι Ντάλιο.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο πόλεμος έχει μεγάλο κίνδυνο να οδηγήσει σε πολλές άλλες συγκρούσεις διαφορετικού τύπου σε άλλα μέρη και είναι πιθανό να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις που θα επεκταθούν πέρα από αυτές στο Ισραήλ και τη Γάζ», έγραψε ο βετεράνος επενδυτής και ιστορικός της οικονομίας σε ανάρτησή του στο LinkedIn την Πέμπτη με τίτλο «Άλλο ένα βήμα προς τον παγκόσμιο πόλεμο».

«Κυρίως γι’ αυτούς τους λόγους, μου φαίνεται ότι οι πιθανότητες μετάβασης από τις περιορισμένες συγκρούσεις σε έναν πιο ανεξέλεγκτο θερμό παγκόσμιο πόλεμο που θα περιλαμβάνει τις μεγάλες δυνάμεις, έχουν αυξηθεί από 35% σε περίπου 50% τα τελευταία δύο χρόνια», διευκρίνισε.

Μια όχι και τόσο πρόσφατη απειλή

Ως -δισεκατομμυριούχος- ιδρυτής της Bridgewater Associates -του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο- και συγγραφέας του βιβλίου «Αρχές για την αντιμετώπιση της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων: Γιατί τα έθνη πετυχαίνουν και αποτυγχάνουν», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετά χρόνια για τις αυξανόμενες εντάσεις εντός και μεταξύ των χωρών. Στο τελευταίο του μήνυμα, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα ενός λεγόμενου «θερμού πολέμου» – και η εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει τα έθνη να περάσουν τη γραμμή της στρατιωτικής μάχης.

Ο ειδικός στις παγκόσμιες μεταβολές και στους ιστορικούς κύκλους δήλωσε ότι οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πιθανό να είναι «βίαιες μέχρι το τέλος» και ότι αυτού του είδους οι μάχες είναι «πιο πιθανό να εξαπλωθούν παρά να υποχωρήσουν».

«Αν εξαπλωθούν σε άλλες χώρες, κυρίως στις μεγάλες χώρες, θα υπάρξει ένας πολύ πιο φρικτός θερμός παγκόσμιος πόλεμος», είπε. «Μου φαίνεται ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι ένα ακόμη κλασικό, ατυχές βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ντάλιο χαρακτήρισε τους δύο πολέμους ως μέρος ενός μεγαλύτερου αγώνα απόδειξης ισχύος που θα καθορίσει τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οι σημερινές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι ακόμη διαχειρίσιμες και δεν θα καταλήξουν απαραίτητα σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο, είπε. Αλλά αν ξεσπάσουν άμεσες μάχες και αρχίσουν να αυξάνονται οι θάνατοι, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη μετάβαση από “περιορισμένες προ-καυτές πολεμικές συγκρούσεις σε έναν βάναυσο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, πρόσθεσε.

Ο τέως επικεφαλής της Bridgewater, ο οποίος τώρα λειτουργεί ως επίσημος μέντορας των τριών συν-επενδυτών του hedge fund, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τους συμμάχους των εμπόλεμων χωρών να αντισταθούν στην εμπλοκή τους σε φυσικές μάχες και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να αποτρέψουν την κλιμάκωση.

Πηγή: ot.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact