ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρέντσι γυρίζει την πλάτη στους βομβαρδισμούς στη Συρία -Θέλει να στρέψει την προσοχή στη Λιβύη

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης επικεντρώνονται στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία και το Ιράκ, αλλά η Ιταλία προσπαθεί να στρέψει τη διεθνή προσοχή στη Λιβύη.

Διαφωνώντας στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, η ιταλική κυβέρνηση ζητά να καταρτιστεί νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και συνδιοργανώνει διεθνή Σύνοδο την Κυριακή, για τη συζήτηση της κρίσης στη Λιβύη, με στόχο της συμφωνία για να τερματιστεί η βία των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Το χάος στη Λιβύη επέστρεψε στο Ισλαμικό Κράτος να απλώσει τα «πλοκάμια» του στη χώρα, αλλά και επιδείνωσε την προσφυγική κρίση. Ο Ματέο Ρέντσι έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να δεσμεύσει τη χώρα του στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος βομβαρδίζει στόχους του Ισλαμικού Κράτους, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των αεροπορικών επιδρομών που είχε εξαπολύσει το NATO το 2011 στη Λιβύη. Η επέμβαση είχε βοηθήσει τους αντάρτες να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι, όμως αυτό είχε αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια εσωτερική σύγκρουση που διαρκεί χρόνια.

«Δεν συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρξει επέμβαση (στη Συρία) χωρίς μια στρατηγική για το τι θα ακολουθήσει, διότι είδαμε τι έγινε στη Λιβύη», τόνισε ο Ρέντσι την Πέμπτη. «Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε ενστικτώδεις, συναισθηματικές, βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις».

Η Ιταλία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, αλλά για αυτό θέλει να υπάρξει ρητή εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο η συμφωνία που γίνεται προσπάθεια να συναφθεί υπό την αιγίδα των ΗΕ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή μελών των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων της Λιβύης να εκτροχιαστεί.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε διεθνή συναίνεση για [να σχηματιστεί] μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη», επέμεινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ της Αμερικής Τζον Κέρι θα είναι συνοικοδεσπότης στις συνομιλίες της Ρώμης, στις οποίες όμως ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν να σημειωθεί σημαντική επιτυχία.

Η Μόσχα άφησε να γίνει σαφές ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιταλία να προωθήσει τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη. «Αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της Λιβύης για την Ιταλία, τόσο για γεωγραφικούς όσο και για ιστορικούς λόγους», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απευθυνόμενος σε Ιταλούς δημοσιογράφους αυτήν την εβδομάδα. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Η Λιβύη, όπως και η Ρωσία, είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ιταλίας.

Η ιταλική δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Eni είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής βάσει παραγωγής στο πεδίο του πετρελαίου στη Λιβύη, ενώ η Ιταλία εισάγει σχεδόν τη μισή ποσότητα του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία. Η Ρωσία εξάλλου αποτελεί μια σημαντική αγορά για ιταλικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα ρουχισμού και ειδικά τα δερμάτινα.

Η απόφαση του Ρέντσι να πιέσει να υπάρξει εκ νέου διάλογος στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ήταν μια έξυπνη χειρονομία προς έναν απαραίτητο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ο Άλιστερ Κρουκ, Βρετανός αναλυτής. «Η Ιταλία έκανε κάτι περισσότερο από το να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα των κυρώσεων. Υπογράμμισε ένα σημαντικό ζήτημα. Η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία για να διευθετηθούν οι κρίσεις στη Συρία και αλλού», έκρινε ο ίδιος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact