ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσαβούσογλου απείλησε με πόλεμο την Αρμενία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τη Δευτέρα την αλληλεγγύη του στο Αζερμπαϊτζάν, που πρόσφατα είχε θερμό επεισόδιο με την Αρμενία, γράφοντας στο Twitter:

«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για το Αζερμπαϊτζάν».

Ένα τέτοιο μήνυμα, που απειλεί ευθέως με στρατιωτική επίθεση την Αρμενία, προκαλεί αποτροπιασμό επαναφέροντας στις μνήμες τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Θερμό επεισόδιο

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εύθραυστη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων τους.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Κυριακή 12 Ιουλίου, ότι δύο από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν μετά την επίθεση των αρμενικών δυνάμεων σε θέσεις του.

«Δύο στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Άμυνας και συμπληρώνει ότι η «επίθεση» της Αρμενίας από τη βόρεια περιοχή του Ταβούς απαντήθηκε με «αντεπίθεση».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σουσάν Στεπανιάν, κατηγόρησε το Μπακού ότι «χρησιμοποίησε πυροβολικό σε επίθεση με στόχο την κατάληψη [αρμενικών] φυλακίων».

«Απωθήθηκαν, υπέστησαν ανθρώπινες απώλειες.

»Δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των Αρμένιων στρατιωτών», δήλωσε μέσω Facebook η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου.

Οι κυριακάτικες συγκρούσεις ήταν μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και απευθείας μεταξύ των δύο εθνών, κάτι που σπάνια συμβαίνει.

Οι Αζέροι μιλάνε εδώ και ημέρες για πόλεμο

Οι συγκρούσεις της 12ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά τη δήλωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, για την πιθανότητα νέου πολέμου με την Αρμενία, καταδικάζοντας τις καθυστερημένες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στις 7 Ιουλίου, ο Αλίγιεφ απείλησε να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις «εάν δεν έχουν αποτελέσματα», δίχως να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Αλίγιεφ κατηγόρησε το Γιερεβάν για συσσώρευση στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών και για «τακτικά» πυρά κατά στόχων στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1988-94, που εκτιμάται ότι στοίχισε τις ζωές περίπου 30.000 ανθρώπων και εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

Οι Αζέροι είναι τουρκικός λαός και ο Ερντογάν τα παίζει «μπαμπάκας»

Το Αζερμπαϊτζάν, επισήμως η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, είναι χώρα στην περιοχή του Καυκάσου και έχει έκταση 86.600 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.067.108 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2020.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας είναι Αζέροι.

Οι Αζέροι είναι λαός τουρκικής καταγωγής ο οποίος ζει κυρίως στο Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν και την (πρώην Σοβιετική) Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο τουρκικό φύλο μετά τους Τούρκους και τους Ουζμπέκους και στο θρήσκευμα είναι κυρίως Μουσουλμάνοι.

Αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων της δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Ιράν και τη Γεωργία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των Αζέρων ζουν στο Ιράν, ακολουθούμενοι από τους περίπου 9.5 εκατομμύρια Αζέρους στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Μιλούν την αζερική γλώσσα, η οποία ανήκει στον ογουζικό κλάδο των τουρκικών γλωσσών.

Η τουρκική και η αζερική γλώσσα είναι αμοιβαία κατανοητές μεταξύ τους σε έναν αρκετά υψηλό βαθμό, ώστε να είναι δυνατή η συνομιλία ενός Τούρκου και ενός Αζέρου χωρίς να έχει μελετήσει ο ένας την γλώσσα του άλλου.

Αυτό το γεγονός έχει ωθήσει μερικούς γλωσσολόγους που ασχολούνται με τις τουρκικές γλώσσες να ονομάσουν την σχέση των δύο γλωσσών ως διάλεκτο συνεχές των δυτικών ογουζικών γλωσσών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact