ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ζητά βοήθεια από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ο Τσίπρας ζητά βοήθεια από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Έκκληση στην ΕΕ για βοήθεια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του πριν την έναρξη της διευρυμένης σύσκεψης για το θέμα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πετάξει και ένα πολιτικού ύφους «καρφί» λέγοντας ότι «στο θέμα αυτό θα φανεί εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση». Την ίδια ώρα βέβαια… αμέλησε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει ακόμα να ορίσει την αρμόδια αρχή διαχείρισης 500 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τη χώρα από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του» επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σε δύο μήνες ήρθε μία Μυτιλήνη από παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα καθώς μόνο τον Ιούλιο συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού περίπου 55.000 παράνομοι μετανάστες.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς στους 55.000 που εντοπίστηκαν τον Ιούνιο πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 32.000 που περισυνελέγησαν τον Ιούνιο.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι καθημερινά στα νησιά του ανατολικού κατά βάση Αιγαίου εντοπίζονταν και συλλαμβάνονταν περίπου 1.800 άνθρωποι την ώρα που προσπαθούσαν να βρεθούν στην Ελλάδα ή διαφορετικά οτι μέσα σε δύο μήνες στο ανατολικό Αιγαίο έφτασε μια ολόκληρη Μυτιλήνη από πρόσφυγες (σ.σ. στην τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του νησιού έφτανε τους 88.000 κατοίκους)

Συγκεκριμένα για τον φετινό Ιούλιο:

– διασώθηκαν και περισυνελέγησαν 54.889 παράνομοι μετανάστες σε 748 επιχειρήσεις του λιμενικού

– κατασχέθηκαν 158 σκάφη

– συνελήφθησαν 47 διακινητές.

Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 517 περιστατικά έρευνας και διάσωσης ενώ περισυνελέγησαν και συνελήφθησαν 31.318 παράτυποι μετανάστες. Επίσης, συνελήφθησαν 26 διακινητές ενώ κατασχέθηκαν 129 σκάφη.

Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν ακόμα και τις δυσμενέστρες εκτιμήσεις της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου η οποία τον Απρίλιο έλεγε ότι η κυβέρνηση αναμένει περίπου 100.000 παράνομους μετανάστες μέσα στο 2015.

Πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς του λιμενικού κάνουν λόγο για 3,5 εκατ. πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί σε καταυλισμούς στην Τουρκία λόγω της κρίσης στη Συρία.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact