ΚΟΣΜΟΣ

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας απέλυσε δημοσιογράφο που τον εξίσωσε με το Θεό

Η απόδοση θεϊκών ιδιοτήτων δεν είναι ανεκτές από το βασίλειο

Ο 81χρονος βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να απομακρυνθεί από τη θέση του ένας αρθρογράφος εφημερίδας, ο οποίος τον εξίσωσε με το Θεό ανέφεραν χθες Κυριακή σαουδαραβικά ΜΜΕ.

Ο μονάρχης εξυμνείται καθημερινά από τους σχολιαστές των σαουδαραβικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατά παράδοση επιδεικνύουν την υπακοή τους στον βασιλιά, αφότου ανέβηκε στον θρόνο το 2015.

Όμως το κείμενο που δημοσιεύθηκε στη στήλη του Ραμαντάν αλ Άνζι στην εφημερίδα αλ Τζαζίρα, στο οποίο ο μονάρχης περιγραφόταν ως «Χαλίμ», ανεξίκακος και «Σάντιτ αλ Ικάμπ», άτεγκτος στην επιβολή τιμωρίας -δύο έννοιες που είναι ταυτισμένες με τον Αλλάχ στο Ισλάμ- προφανώς ξεπέρασε τα όρια.

Το να αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες και το να περιγράφονται θνητοί με κάποιο από τα 99 ονόματα του θεού είναι κάθε άλλο παρά ανεκτό στο βασίλειο, όπου εφαρμόζεται το υπερσυντηρητικό ουαχαμπιτικό δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ. Η εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη αργά χθες βράδυ σε κύριο άρθρο της.

Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι ο βασιλιάς έδωσε διαταγή να ληφθούν μέτρα εναντίον της εφημερίδας, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Οκάζ ο βασιλιάς έγραψε σε ένα μήνυμά του προς τον υπουργό Πληροφοριών Αουάντ μπιν Σάλεχ Αλαουάντ ότι τον «κατέπληξαν» ορισμένες «από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν» στο άρθρο. Ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο sabq, ανέφερε πως ο σαουδάραβας μονάρχης έγραψε πως «αυτό είναι ένα θέμα που μας λυπεί, δεν το αποδεχόμαστε και δεν το εγκρίνουμε, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους του και τον κίνδυνο που ενέχει το να φανούμε επιεικείς απέναντί του».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact