ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χαν ελπίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει «αλυσιδωτή επίδραση» στα Βαλκάνια

«Η ΕΕ έχει υπερεκτιμήσει τη Ρωσία και έχει υποτιμήσει την Κίνα»

Την ελπίδα ότι η πρόσφατη καινοτόμος συμφωνία για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα έχει μια «αλυσιδωτή επίδραση» στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με χώρες που θέλουν να συμμετέχουν στην Ε.Ε.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν τόνισε η ΕΕ έχει «υπερεκτιμήσει τη Ρωσία και έχει υποτιμήσει την Κίνα» αναφορικά με τη ξένη επιρροή στα Βαλκάνια.

Ο Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την ανησυχία του τονίζοντας ότι μερικές χώρες δανείζονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα προκειμένου να πληρώσουν για έργα υποδομών και αυξάνουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης ζημίας στις εύθραυστες οικονομίες τους καθώς και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι, αντιθέτως, ένας «δικαιότερος» εταίρος. Η βαλκανική περιοχή αγωνίζεται για την επιρροή μεταξύ Ε.Ε. – που παρουσίασε την προοπτική ένταξης για περισσότερες ακόμα χώρες μετά την Κροατία που έγινε μέλος το 2013 – και τη Ρωσία που διατηρεί πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς στην περιοχή.

Τα σχόλια του Χαν εκφράζουν την ανησυχία για το γεγονός ότι η επιρροή του Πεκίνου δημιουργεί τον κίνδυνο για επιπρόσθετη πηγή αστάθειας. Η Κίνα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στα Βαλκάνια (συνεργασία των 16+1) και περισσότερα από τα μισά των 9,4 δισ. δολάρια επενδυτικών πόρων που χορηγήθηκαν στις 16 χώρες το 2016 και το 2017 διοχετεύθηκαν σε πέντε κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Επιπλέον, ο Χαν τόνισε ότι η Κίνα επωφελείται από πτυχές της διαφανούς οικονομίας της Ε.Ε. που βασίζεται σε κανόνες, αλλά δεν «παρέχει ούτε εγγυάται το ίδιο στην Κίνα για τους Ευρωπαίους ούτε για τις ξένες επιχειρήσεις» κάτι που χαρακτήρισε ως «πλέον απαράδεκτο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact