ΚΟΣΜΟΣ

Observer: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάζεται, καθώς πλησιάζει στην εξουσία

Τρεις βασικοί παράγοντες έχουν μετατρέψει το τελευταίο διάστημα τις αγορές σε κινούμενη άμμο. Το ελληνικό ζήτημα, η πτώση του πετρελαίου και οι πρόσφατες ιαπωνικές αγορές. Κατά τον Observer, ωστόσο, από τα τρία αυτά ζητήματα το πιο άμεσο είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Στο άρθρο του Μπεν Γκάτεριτζ, της επενδυτικής Brewin Dolphin αναζητείται η επιρροή που ασκούν τα ελληνικά πολιτικά πράγματα στις διεθνείς αγορές. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ειδήσεις που έρχονται από τα νότια σύνορα της Ευρώπης, δεν αφήνουν αμέτοχες τις αγορές. Ειδικά στην προοπτική να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του: «Εδώ και 40 χρόνια δεν έχει ξανασυμβεί να μην εκλεγεί υποψήφιος από την κυβέρνηση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί το εριστικό μακιγιάζ του ελληνικού κοινοβουλίου, αυτή τη στιγμή και μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της κυβέρνησης μετά και το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο φυσικά θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές».

Στο σημείο αυτό, στην ανάλυση του Γκάτεριτζ μπαίνει -εκ των πραγμάτων- ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα της οικονομικής ταλαιπωρίας του ελληνικού λαού από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία τον κατηγορεί ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και ότι προτίθεται να σχίσει τα μνημόνια. Όλα αυτά αυξάνουν το επίπεδο της νευρικότητας εντός των αγορών, κάτι που θα παραμείνει κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».

Αξιοσημείωτη είναι και η σύγκριση που κάνει ο συγκεκριμένος αναλυτής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ιταλική Λίγκα του Βορρά. Γράφει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή την αλλαγή που έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έχει ταξιδεύσει στη Φρανκφούρτη και τη Ρώμη για να μειώσει τους φόβους των Ευρωπαίων ηγετών ότι θα απειλήσει με μια έξοδο από το ευρώ, άρα σε χρεοκοπία. Πράγματι, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο Τσίπρας ακολουθεί τα ίδια επιχειρήματα που έχουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι για την ανάπτυξη. Αυτός ο συμβιβαστικός τόνος είναι χαρακτηριστικό των πιο ακραίων κομμάτων, καθώς έρχονται πιο κοντά στην εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία».

Για να καταλήξει ο Γκάτεριτζ: «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς, δεν είναι ένα κεντρώο κόμμα, η μεταστροφή του αναμένεται να γίνει σαφής από τις αγορές συν τω χρόνω. Επίσης, αυτή η ουσιαστική αλλαγή θα είναι αναγκαία στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact