ΚΟΣΜΟΣ

Observer: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάζεται, καθώς πλησιάζει στην εξουσία

Τρεις βασικοί παράγοντες έχουν μετατρέψει το τελευταίο διάστημα τις αγορές σε κινούμενη άμμο. Το ελληνικό ζήτημα, η πτώση του πετρελαίου και οι πρόσφατες ιαπωνικές αγορές. Κατά τον Observer, ωστόσο, από τα τρία αυτά ζητήματα το πιο άμεσο είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Στο άρθρο του Μπεν Γκάτεριτζ, της επενδυτικής Brewin Dolphin αναζητείται η επιρροή που ασκούν τα ελληνικά πολιτικά πράγματα στις διεθνείς αγορές. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ειδήσεις που έρχονται από τα νότια σύνορα της Ευρώπης, δεν αφήνουν αμέτοχες τις αγορές. Ειδικά στην προοπτική να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του: «Εδώ και 40 χρόνια δεν έχει ξανασυμβεί να μην εκλεγεί υποψήφιος από την κυβέρνηση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί το εριστικό μακιγιάζ του ελληνικού κοινοβουλίου, αυτή τη στιγμή και μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της κυβέρνησης μετά και το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο φυσικά θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές».

Στο σημείο αυτό, στην ανάλυση του Γκάτεριτζ μπαίνει -εκ των πραγμάτων- ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα της οικονομικής ταλαιπωρίας του ελληνικού λαού από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία τον κατηγορεί ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και ότι προτίθεται να σχίσει τα μνημόνια. Όλα αυτά αυξάνουν το επίπεδο της νευρικότητας εντός των αγορών, κάτι που θα παραμείνει κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».

Αξιοσημείωτη είναι και η σύγκριση που κάνει ο συγκεκριμένος αναλυτής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ιταλική Λίγκα του Βορρά. Γράφει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή την αλλαγή που έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έχει ταξιδεύσει στη Φρανκφούρτη και τη Ρώμη για να μειώσει τους φόβους των Ευρωπαίων ηγετών ότι θα απειλήσει με μια έξοδο από το ευρώ, άρα σε χρεοκοπία. Πράγματι, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο Τσίπρας ακολουθεί τα ίδια επιχειρήματα που έχουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι για την ανάπτυξη. Αυτός ο συμβιβαστικός τόνος είναι χαρακτηριστικό των πιο ακραίων κομμάτων, καθώς έρχονται πιο κοντά στην εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία».

Για να καταλήξει ο Γκάτεριτζ: «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς, δεν είναι ένα κεντρώο κόμμα, η μεταστροφή του αναμένεται να γίνει σαφής από τις αγορές συν τω χρόνω. Επίσης, αυτή η ουσιαστική αλλαγή θα είναι αναγκαία στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελπίδες απο Ελληνοαμερικανό για φάρμακο – κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής…

Aρμένισα τηλεπαρουσιάστρια ξεσπά σε λυγμούς όταν λέει ένα ένα τα ονόματα των νεκρών

Είναι πραγματικά από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που…

Δείτε: Αρμενικά πυρά «θερίζουν» Αζέρους Τούρκους στρατιώτες

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων Τούρκων…

Το Ιράν κατέρριψε αζέρικο αεροσκάφος

Πριν από λίγα λεπτά η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε…

Η Αρμενία απειλεί να απαντήσει με πυραύλους Iskander σε Τουρκικό έδαφος

Σύμφωνα με Αρμένιους αξιωματούχους το Γερεβάν, αν εμπλακεί…

Μόνο ντροπή: Αισχρή ενέργεια κατά του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν από τα πρόσωπα που…

Αντέχει η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown;

Όλο και πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για…

Μήνυμα στρατιωτικής πυγμής από Ελλάδα – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς Τουρκία

Του Κώστα Σαρικά Ακριβώς ένα μήνα βρίσκονται στην…
contact