ΚΟΣΜΟΣ

Οι 6 όροι που έθεσαν οι Ciudadanos στον Μαριάνο Ραχόι για να συγκυβερνήσουν

Εξι όρους έθεσε ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος της Ισπανίας Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, στον Μαριάνο Ραχόι ώστε να τον στηρίξει και να γίνει πρωθυπουργός.

Σε μια συνέντευξη τύπου-έκπληξη το πρωί της Τρίτης, 9 Αυγούστου, ο Ριβέρα έθεσε τους εξής όρους:

  • Να εκδιωχθούν από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι όλοι οι βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά
  • Να μην δοθεί καμία χάρη στους διεφθαρμένους
  • Να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος πιο αναλογικός
  • Να γίνει εξεταστική για την παράνομη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος
  • Να καταργηθεί το δικαίωμα ασύλου των βουλευτών 
  • Να περιοριστούν οι βουλευτικές θητείες σε 2

Ο Ριβέρα, με άλλα λόγια, ζητάει από τον Μαριάνο Ραχόι να καθαρίσει το Λαϊκό Κόμμα ώστε να ξεκινήσει «μια διαδικασία δημοκρατικής αναγέννησης και μάχης εναντίον της διαφθοράς», όπως είπε.


Ποια θα είναι η απάντηση του κ. Ραχόι, με τον οποίο ο Ριβέρα θα συναντηθεί την Τετάρτη, 10 Αυγούστου; Παρά τις αντιστάσεις που πιθανόν να προβάλλει, ο Ισπανός πρωθυπουργός δύσκολα θα μπορέσει να απορρίψει τις προτάσεις των Ciudadanos, αφού υπάρχει μεγάλη πίεση στη χώρα για να βρεθεί μια πολιτική διέξοδος, να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.


Ηδη έχουν περάσει οκτώ μήνες που η Ισπανία δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί πλειοψηφία ενώ οι νέες εκλογές της 26ης Ιουνίου κατέληξαν σε νέο αδιέξοδο. Όπως δήλωσε ο κ. Ριβέρα, οι προτάσεις του γίνονται για «να προσπαθήσει να ξεμπλοκάρει την Ισπανία» και να αποφύγει την τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Σε αδιέξοδο ο Ραχόι
Η στήριξη των Ciudadanos δεν αρκεί, ωστόσο, για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήρθε πρώτος με 33% των ψήφων και 137 βουλευτές στους 350 του κοινοβουλίου. Με τους 32 βουλευτές των Ciudadanos θα λείπουν άλλοι 7 στο Λαϊκό Κόμμα για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι ωστόσο πιθανόν, αν υπάρξει συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos, οι Σοσιαλιστές να αφήσουν τον Ραχόι να κυβερνήσει. Ηδη ο ηγέτης των ισπανών σοσιαλιστών Πέντρο Σάντσεζ δέχεται ισχυρές πιέσεις να «αφήσει το ΛΚ να κυβερνήσει» αφού ο ίδιος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 22,6% των ψήφων και 85 βουλευτές.
Αν ο Ριβέρα μπορέσει να επιβάλλει τους όρους του θα πρόκειται για μεγάλη νίκη αυτού του νέου κεντρώου κόμματος, το οποίο βρέθηκε στην τέταρτη θέση στις τελευταίες εκλογές.
Το Λαϊκό Κόμμα δεν δείχνει πρόθυμο να αποδεχθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εξεταστική για τα σκάνδαλα. Κι αυτό γιατί ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος θα σήμαινε απώλειες για το ΛΚ. Οσο για την εξεταστική θα υποχρέωνε τον Μαριάνο Ραχόι να αποδεχθεί δημόσια ότι υπήρξαν σκάνδαλα διαφθοράς στο κόμμα του.
Ωστόσο, αν ο Ραχόι αρνηθεί τους όρους των Ciudadanos, δεν αποκλείεται να υπάρξει εσωτερικό πρόβλημα στο Λαϊκό Κόμμα. Ηδη η περιφερειάρχης της Μαδρίτης Cristina Cifuentes, στέλεχος του Ραχόι, έκανε δεκτές τις προτάσεις του Ριβέρα. Πρόκειται για μια ανερχόμενη γυναίκα πολιτικό, η οποία εκπροσωπεί τη νέα γενιά στο Λαϊκό Κόμμα και ζητάει όλο και πιο ανοιχτά τον εκσυγχρονισμό του κόμματος και την ανανέωση της ισπανικής Δεξιάς.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact