ΚΟΣΜΟΣ

Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: Ο Πούτιν «πάτησε το κουμπί»…

Τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά από δω και πέρα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος που θα μοιάζει πολύ με (ενεργειακό) θάνατο. Κάτι που υπέβοσκε εδώ και πάρα πολύ καιρό και που έμοιαζε προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Και, δυστυχώς, το εγγύς μέλλον ήρθε.

Μπερδευτήκατε;

Να σας ξεμπερδέψουμε: παρά το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ένα καινοφανές σοκ σε όλο τον κόσμο, καθώς υπενθύμισε με τον πλέον σκληρό τρόπο πως πολεμικές συγκρούσεις μπορούν να γίνουν ακόμα και επί ευρωπαϊκού εδάφους κι όχι… κάπου μακριά, μετά τις πρώτες εβδομάδες δεν άργησε να «ξεχαστεί» και, σιγά-σιγά, να πάψει σχεδόν ν’ αποτελεί ακόμα και είδηση.

Ο κόσμος- αποδεικνύοντας για νιοστή φορά το πόσο σκληρή είναι η ανθρώπινη φύση- έχασε το ενδιαφέρον του για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζοντας κανονικά την ζωή του.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις του πολέμου (που, απλά για να το αναφέρουμε, φτάνει ήδη τους 5 μήνες απεχθούς ζωής) αρχίζουν σιγά-σιγά να γίνονται ορατές και για τις δύο πλευρές. Οι κυρώσεις της Δύσης προς το Κρεμλίνο έχουν αναλυθεί προσφάτως, όμως τώρα φαίνεται πως είναι η ώρα της Ρωσίας ν’ αντεπιτεθεί- όχι στο πεδίο της μάχης, αλλά έξω από αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters (η εγκυρότητα του οποίου δεν αμφισβητείται) η Gazprom επικαλείται «ανωτέρα βία» και σταματάει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους (ενδόμυχους, μια και δε γινόταν να εκφραστούν δημοσίως για προφανείς λόγους) φόβους των κρατών της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom (που έχει, θυμίζουμε, το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών) ήρυξε λόγους «ανωτέρας βίας» για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη. Η επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου βρέθηκε νωρίτερα σήμερα στα χέρια του πρακτορείου ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζεται πως η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, που δε δύναται να ελέγξει.

Την ίδια ώρα εμπορική πηγή ανέφερε πως η επιστολή αφορούσε προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, η οποία είναι μία σημαντική οδός ανεφοδιασμού τόσο προς τη Γερμανία όσο και πέρα από αυτή. Από την πλευρά της η ρωσική εταιρεία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του συγκεκριμένου θέματος.

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, φυσικά, ότι σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση αποτελεί μείζον πρόβλημα για ολόκληρο τον πλανήτη, η συγκεκριμένη απόφαση- που, προφανέστατα, είναι κάτι που γνωρίζει ο πρόεδρος Πούτιν και δεδομένα θα το έχει συζητήσει με τους ιθύνοντες της εταιρίας- έρχεται να βάλει «μπουρλότο» στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, καθώς πλέον το παιχνίδι χοντραίνει σε επικίνδυνο βαθμό.

Οι κυρώσεις ένθεν κι ένθεν πέφτουν βροχή εσχάτως και η Ρωσία αποδεικνύει εμπράκτως πως είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί μέχρι εκεί που δεν πάει- ή, έστω, μέχρι ενός σημείου που θυμίζει πάρα πολύ το «εκεί που δεν πάει», με απώτερο στόχο ενδεχομένως την χαλάρωση των (εις βάρος της) μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τις χώρες που συντάσσονται με την Αμερική.

Μπορεί ο πόλεμος να ξεχάστηκε, λοιπόν, όμως δυστυχώς για όλο τον πλανήτη είναι εδώ, μαίνεται και από καιρού εις καιρόν βγάζει τα αποκρουστικά του δόντια και μας υπενθυμίζει πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα.

Ευχή όλων;

Να πάει επιτέλους στο διάολο και να τελειώνουμε.

Παρατράβηξε το αιματοβαμμένο αστείο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact