ΚΟΣΜΟΣ

Οι Δυτικοί σκληραίνουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας


Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση του χρέους τριών ρωσικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα και τριών της ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft, καθώς και του πετρελαϊκού τμήματος της γιγάντιας Gazprom

Οι Δυτικοί αρχίζουν σήμερα, Παρασκευή, να θέτουν σε εφαρμογή νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την παραδοχή του Κιέβου πως έχει χάσει έδαφος έναντι των ανταρτών, δημιουργώντας έτσι απειλή για απάντηση από τη Μόσχα, η οποία τους κατηγορεί ότι υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Η ΕΕ και μερικές ώρες αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έλαβαν χθες, Πέμπτη, αυτή την απόφαση.

Τα μέτρα αυτά θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και κυρίως αν, όπως συνόψισε ο Μπαράκ Ομπάμα, «η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της» μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές και γίνεται γενικά σεβαστή.

Έπειτα από πολλές ημέρες δισταγμών, οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή ομολογία του Κιέβου πως οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσσα.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης πως χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων. 

Η συμμαχία διαβεβαίωσε πως «η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει στους αυτονομιστές εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό».

Τη στιγμή που η ρωσική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, η Μόσχα, η οποία διαψεύδει διαρκώς οποιαδήπτε εμπλοκή της στη σύγκρουση αυτή, έκρινε πως «η ΕΕ έκανε ουσιαστικά μια επιλογή εναντίον της διαδικασίας ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης».

«Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μια ευκαιρία για την ειρήνη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ενώ η ουκρανική κρίση έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους.

Ανάλογα με την εκτίμηση που θα γίνει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την πρόοδο που θα έχει επέλθει επί του πεδίου, η ΕΕ διαβεβαίωσε πως θα μπορούσε να «αναστείλει», ακόμη και να «καταργήσει» αυτές τις νέες κυρώσεις, οι οποίες έκαναν το ρωσικό νόμισμα να σημειώσει νέο ρεκόρ χαμηλής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Οι ΗΠΑ είπαν επίσης πως είναι έτοιμες να άρουν ενδεχομένως τις κυρώσεις.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναβολών, οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να προσθέσουν σήμερα 24 προσωπικότητες, «μεταξύ των οποίων οι νέοι ηγέτες του Ντονμπάς, τα μέλη της κυβέρνησης της Κριμαίας καθώς και ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες», στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων σε βάρος των οποιών στρέφονται οι στοχευμένες κυρώσεις, ο οποίος θα αριθμεί πλέον 119.

Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση του χρέους τριών ρωσικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα και τριών της ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft, καθώς και του πετρελαϊκού τμήματος της γιγάντιας Gazprom.

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε περισσότερη αυτοινομία στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, προπύργια των ανταρτών που θέλουν την ανεξαρτησία τους, το Κίεβο παραδέχθηκε για πρώτη φορά χθες πως οι εξεγερμένοι ελέγχουν μια μεγάλη ζώνη από τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα.

Αν οι αντάρτες καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, την τελευταία μεγάλη ουκρανική πόλη στην περιοχή που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού, αυτό θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια χερσαία γέφυρα από τα ρωσικά σύνορα και μέχρι την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Ρωσία.

Στο μέτωπο της ενέργειας, η Πολωνία πρόσθεσε μια νότα ανησυχίας κατηγορώντας χθες τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom ότι μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ τις παραδόσεις της, ένα μέτρο που φαίνεται να μεταφράζει τη βούληση της Μόσχας να εμποδίσει την προμήθεια αερίου εκ μέρους της Ουκρανίας με “αντιστροφή της ροής” και να απευθύνει μια προειδοποίηση στην ΕΕ.

Η γιγάντια ρωσική εταιρεία χαρακτήρισε αμέσως την ανακοίνωση αυτή «ανακριβή», διότι «οι εξαγωγές προς την Πολωνία παραμένουν ακριβώς στους ίδιους όγκους με τις προηγούμενες ημέρες».

Η Αυστρία και η Σλοβακία ανέφεραν επίσης πτώση στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15% και 10% αντιστοίχως.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact