ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαίοι συνωστίζονται σαν «τρελοί» να αγοράσουν αμερικανικά όπλα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσέγγισαν την αμερικανική κυβέρνηση και τους αμυντικούς εργολάβους των ΗΠΑ με μια «λίστα αγορών» με drones, αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαρματικούς πυραύλους, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναζωογονεί τις απαιτήσεις όπλων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται κοντά στη σύναψη σύμβασης για 35 μαχητικά αεροσκάφη F-35 με τη Lockheed Martin Corp., έχει ενδιαφερθεί για τα συστήματα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η Πολωνία, εν τω μεταξύ, θέλει να αγοράσει επειγόντως εξελιγμένα συστήματα drone Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα.

Απαιτήσεις προέρχονται επίσης από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι Σύμμαχοι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν όπλα που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger και των αντιαρματικών πυραύλων Javelin, ανέφεραν δύο πηγές.

Αυτά τα αιτήματα έρχονται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους για να ανταποκριθούν σε όλο και πιο ανασφαλείς προοπτικές ασφάλειας, με τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία μεταξύ εκείνων που υπόσχονται σημαντική αύξηση των δαπανών.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός του Πενταγώνου, Μάρα Κάρλιν, μετά από ακρόαση στο Κογκρέσο με θέμα «Η ρωσική επιθετικότητα απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ευρώπης».

Καθώς οι πωλήσεις όπλων σε άλλα κράτη χρειάζονται την έγκριση της κυβέρνησης, η Διοίκηση Συνεργασίας Ασφαλείας του Πενταγώνου πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις της ευρωπαϊκής ομάδας διαχείρισης κρίσεων για να αξιολογήσει τις απαιτήσεις για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, είπε μια πηγή.

Για να επιταχύνει τις κυβερνητικές εγκρίσεις για πωλήσεις και μεταφορές όπλων από αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο έχει αποκαταστήσει μια ομάδα για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις.

«Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει επιλογές για να υποστηρίξει τις ανάγκες της Ουκρανίας, να αναπληρώσει γρήγορα τα αμερικανικά αποθέματα και να γεμίσει τα εξαντλημένα αποθέματα Συμμάχων και εταίρων», δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Raytheon Technologies παράγει πυραύλους Stinger και, σε συνδυασμό με τη Lockheed Martin Corp., πυραύλους Javelin.

Η δυνατότητα για επιταχυνόμενη αύξηση των πωλήσεων όλων των τύπων όπλων μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου αύξησε τις μετοχές της Lockheed κατά 8,3% και τις μετοχές της Raytheon κατά 3,9%.

Σύμφωνα με τον Τομ Λαλίμπερτι, αντιπρόεδρο της Raytheon, η εταιρεία αναγνωρίζει την «επείγουσα ανάγκη να αναπληρωθούν τα αποθέματα που άδειασαν οι Javelin και Stinger».

Αντιδράσεις ευρωπαίων κατασκευαστών

Οποιοσδήποτε σημαντικός επαναπροσανατολισμός προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προμηθευτή είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στην κατακερματισμένη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της Dassault Aviation επέκρινε πρόσφατα την απόφαση του Βερολίνου να παραγγείλει F-35, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξη για συνεργατικά έργα όπως το γαλλογερμανικό μαχητικό αεροσκάφος FCAS της Dassault και το Airbus.

Η Γερμανία εξετάζει επίσης συστήματα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ όπως το Terminal High Altitude Air Defense (THAAD), αν και αυτό δεν είναι το φαβορί, σύμφωνα με μια πηγή.

Η Γερμανία αναμενόταν ήδη να αποφασίσει φέτος για την αγορά ενός νέου βαρέως μεταφορικού ελικοπτέρου, για το οποίο η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού θα μπορούσε να επιταχυνθεί.

Ανταγωνιστές για τη σύμβαση ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ είναι το CH-53K King Stallion της Lockheed Martin και το H-47 Chinook της Boeing.

Η Πολωνία, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper που κατασκευάζονται από την General Atomics μέσω ειδικής, ταχείας διαδικασίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact