ΚΟΣΜΟΣ

Οι έξι κατηγορίες που αποδίδει ο Τραμπ στον ανώνυμο πληροφοριοδότη

Τα πολιτικά κίνητρα και η λάθος αντίληψη για το επίμαχο τηλεφώνημα

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην Ουάσινγκτον με επίκεντρο την καταγγελία του ανώνυμου πληροφοριοδότη, η οποία προκάλεσε και την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας τους πολιτικούς του συμμάχους σε θέση άμυνας.

Καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αντικρούσει τις κινήσεις των Δημοκρατικών για τις διαδικασίες παραπομπής, τόσο ο πρόεδρος όσο και οι πολιτικοί του σύμμαχοι προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή στον αρχικό πληροφοριοδότη, στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και στον γιο του Χάντερ, κατηγορώντας τους για απάτη, για ανάρμοστη συμπεριφορά και αμφισβητώντας τα κίνητρά τους.

Οι κυριότερες κατηγορίες που αποδίδονται σε βάρος του ανώνυμου πληροφοριοδότη, αλλά και των Μπάιντεν, είναι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το ABC News, οι παρακάτω.

1. Ο πληροφοριοδότης έχει πολιτικά κίνητρα.

Με ανάρτησή του στα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στον πληροφοριοδότη χαρακτηρίζοντας τον «ουσιαστικά προκατειλημμένο» και λέγοντας ότι έχει δεσμούς με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αποδεικνύονται από γεγονότα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Γενικό Επιθεωρητή της Κοινότητας των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πληροφοριοδότης έχει ελεγχθεί για ενδεχόμενες πολιτικές προκαταλήψεις στην διάρκεια μιας κατάθεσής του μετά την καταγγελία.

Η ταυτότητα του πληροφοριοδότη παραμένει μυστική, αλλά έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ως ένας δημόσιος υπάλληλος καριέρας κι ένας εγγεγραμμένος Δημοκρατικός. Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι του τόνισαν ότι ο ίδιος δεν έχει ποτέ εργαστεί για κάποιον υποψήφιο πολιτικού κόμματος, κάποια προεκλογική εκστρατεία ή κάποιο κόμμα. Καθώς είναι ένας δημόσιος υπάλληλος καριέρας θεωρείται πιθανό να έχει υπηρετήσει υπό τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ή να έχει ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά ένας τέτοιος ρόλος δεν μπορεί να θεωρηθεί κομματικός.

2. Ο πληροφοριοδότης είχε λάθος αντίληψη για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter «ότι ο πρώτος αποκαλούμενος ‘πληροφοριοδότης’ από δεύτερο χέρι, αντιλήφθηκε την τηλεφωνική μου συνομιλία με εντελώς λανθασμένο τρόπο».

Ωστόσο, από τότε, το μεγαλύτερο μέρος των ισχυρισμών που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ εδράζονται στο αντίγραφο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας, το οποίο δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος. Στο κείμενο αυτό, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να ζητάει από τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι “μία χάρη,” εμφανιζόμενος να ασκεί πιέσεις για την διενέργεια έρευνας σε βάρος των Μπάιντεν.

3. Ο πληροφοριοδότης έχει πληροφορίες που προέρχονται μόνο από άλλη πηγή.

Στην καταγγελία του, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης είπε ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από περισσότερους από έξι αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αλλά κι άλλων υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ παραδέχεται ότι ο ίδιος «δεν είναι άμεσος μάρτυρας των περισσότερων γεγονότων που περιγράφει». Ωστόσο, ο αρμόδιος επιθεωρητής σημείωσε αργότερα, ότι ο πληροφοριοδότης “είχε άμεση γνώση για συγκεκριμένη συμπεριφορά [που διατυπώνεται ως ισχυρισμός].

4. Ο Τζο Μπάιντεν ήθελε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα προκειμένου να προστατεύσει τον γιο του, Χάντερ.

Σε μία ανάρτηση που έκανε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν απαίτησε «την απόλυση ενός εισαγγελέα που διενεργούσε έρευνα για τον Αφγανιστάν από την ουκρανική κυβέρνηση ή στην αντίθετη περίπτωση δεν θα έπαιρναν [οι Ουκρανοί] ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων από τις ΗΠΑ».

Ο ισχυρισμός αυτός είναι παραπλανητικός, καθώς διατυπώνονταν σε παγκόσμια επίπεδο κριτική για τις ενέργειες του (τότε) γενικού εισαγγελέα στην Ουκρανία.

5.Ο Χάντερ Μπάιντεν εισέπραξε χιλιάδες δολάρια ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του παραγωγής φυσικού αερίου Burisma.

Ο Χάντερ Μπάιντεν κι ένα άλλο εταιρικό στέλεχος (Rosemont Seneca Partners) είχαν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής ενεργειακής εταιρίας. Σύμφωνα με τραπεζικά αρχεία που επεξεργάστηκε το ABC News γίνονταν εισπράξεις 166.666 δολαρίων από την Burisma, που ελέγχει Ρώσος ολιγάρχης.

6.Ο Χάντερ Μπάιντεν δεν είχε σχετική εμπειρία για να αναλάβει μία θέση στην Burisma.

Είναι αληθές ότι δεν είχε ουσιαστική προηγούμενη εμπειρία στην ενεργειακή βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιούνταν η Burisma.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact