ΚΟΣΜΟΣ

Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, αύριο!

Μπορεί ακόμη να μην τους επιτρέπεται να οδηγούν ή να φοιτούν σε κάποιο πανεπιστήμιο, αύριο όμως Σάββατο, οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη εγγραφεί για να ασκήσουν το δικαίωμα τους στις περιφερειακές εκλογές για τους 284 Νομούς της χώρας είναι 130.000. Μια μικρή μειοψηφία σε σχέση με το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους που δικαιούνται να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία του Σαββάτου και ελάχιστες σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό των γυναικών στην χώρα των 31 εκατομμυρίων κατοίκων.

Από τις 980 υποψήφιες γυναίκες, σε σύνολο 7.000 υποψηφίων για τις 2.100 θέσεις στα τοπικά συμβούλια, είναι ζήτημα αν εκλεγεί έστω και μια. Όμως αρκετοί είναι αισιόδοξοι ότι και μόνο η συμμετοχή αυτήν την πρώτη φορά αξίζει τον κόπο. Κι αν τελικά υπάρξει εκλογή κάποιας γυναικάς, θα μιλάμε για μια μικρή επανάσταση, καθώς θα υπάρχει για πρώτη φορά εκλεγμένη γυναίκα σε θέση ευθύνης στην Σαουδική Αραβία.


Αρκετοί στην Σαουδική Αραβία αλλά και στο εξωτερικό πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα έχει μικρή επίπτωση στην εσωτερική ζωή της χώρας και είναι περισσότερο μια αλλαγή για εξωτερική «κατανάλωση».

Από την άλλη όμως, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που έχει ακόμη να διανύσει η χώρα και ότι σίγουρα θα δώσει νέα ώθηση στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε ολόκληρη την Αραβική χερσόνησο.

Σταδιακά τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες έχουν αρχίσει και αποκτούν όλο και πιο εμφανή θέση στην δημόσια πολιτική ζωή της Σαουδικής Αραβίας, με την κυβέρνηση να εισάγει νόμους με το σταγονόμετρο που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους, όπως παραδείγματος χάρη στον χώρο εργασίας. Μέχρι στιγμής και προς έκπληξη πολλών, η αντίδραση από τους συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους της χωράς για την μεταρρύθμιση αυτή είναι μεμονωμένη, ίσως γιατί ακόμη δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από τον γυναικείο πληθυσμό στην χώρας ώστε να ανησυχήσουν από την ευρεία συμμετοχή τους στις εκλογές.


Ο βασιλιάς Αμπντάλα έδωσε αυτό το δικαίωμα το 2012, λίγο πριν τον θάνατο του και έξι χρόνια αφότου είχε επιτρέψει για πρώτη φορά τοπικές εκλογές στην χώρα το 2006. Ο ίδιος είχε ήδη επιτρέψει τη συμμετοχή γυναικών στο 150μελές Συμβούλιο Σούρα που προτείνει στην κυβέρνηση πολιτικές και λειτουργεί εν είδη νομοθετικού σώματος. Η συμμετοχή των γυναικών σε αυτό το σώμα είναι ήδη στο 1/5 των μελών του.


Οι εκλογές βέβαια στην Σαουδική Αραβία παραμένουν ένα κακέκτυπο δημοκρατικής λειτουργίας με τους υποψηφίους να μην τους επιτρέπεται να δώσουν συνεντεύξεις μέχρι και δυο εβδομάδες πριν την ψηφοφορία, να τους απαγορεύεται να αναρτούν τις φωτογραφίες τους σε προεκλογικό υλικό ή μέσα δικτύωσης και βάσει και των νόμων για τα φύλα, να αντιμετωπίζουν περιορισμούς για το πώς μπορούν αν απευθυνθούν ή να συνεργαστούν με ψηφοφόρους του αντίθετου φύλου.

Ειδικά αυτή η τελευταία ιδιαιτερότητα της Σαουδικής Αραβίας, προκαλεί πολλές δυσκολίες στις υποψήφιες γυναίκες, με το σουρεαλιστικό θέαμα να υπάρχει ομιλία υποψηφίας σε αίθουσα κάποιου ξενοδοχείου, την οποία το ανδρικό κοινό παρακολουθεί μέσω οθόνης σε άλλη αίθουσα, μιας και απαγορεύεται η άμεση επαφή μεταξύ ανδρών και γυναικών.


Υπάρχει βεβαία και η κριτική από την άλλη μεριά, αν και κάπως επιφανειακή. Υπάρχουν δηλαδή και οι γυναίκες που υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές σε μια χώρα που δεν επιτρέπει γενικά τις εκλογές είναι δευτερεύον θέμα και οι πραγματικές διεκδικήσεις πρέπει να εστιάζουν σε πιο σημαντικά ζητήματα για τις γυναίκες, όπως η ανισότητα στα θέματα γάμου και διαζυγίου, η υποχρέωση του άνδρα-κηδεμόνα στις γυναίκες, τα κληρονομικά θέματα κτλ. Ποιος όμως μπορεί να αντιτάξει ότι η συμμετοχή των γυναικών σε πολιτικές θέσεις ευθύνης δεν μπορεί να συμβάλλει και στην εκπλήρωση αυτών των αιτημάτων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact