ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απαιτούν την αποπομπή της Βενεζουέλας από τον ΟΑΚ

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Καράκας για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απαίτησε τη Δευτέρα την αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), κατηγορώντας το Καράκας ότι παραβαίνει από τους δημοκρατικούς κανόνες, με την υποστήριξη άλλων έξι σημαινουσών χωρών του θεσμού, που εισηγήθηκαν την έναρξη της διαδικασίας αυτής.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΑΚ στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε αυτή την αμερικανική αξίωση, η οποία προβλέπεται κατά τον ίδιο από τη διαμερικανική δημοκρατική Χάρτα «όταν ένα κράτος μέλος» του ΟΑΚ «ανατρέπει με αντισυνταγματικό τρόπο τη δημοκρατική τάξη».

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε ήδη διατυπώσει αυτή την αξίωση πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ής Μαΐου, που κέρδισε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αλλά η Ουάσινγκτον καταδίκασε κάνοντας λόγο για «φάρσα».

«Αυτή η προσωρινή αποπομπή δεν είναι αυτοσκοπός», είπε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΑΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι «κατεδαφίζει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα. «Αλλά θα επιδείξει συνέπεια έργων και λόγων του ΟΑΚ , στέλνοντας ένα σθεναρό μήνυμα στο καθεστώς Μαδούρο: μόνο οι αληθινές εκλογές θα επιτρέψουν στην κυβέρνησή σας να συμμετέχει στην κοινότητα των εθνών».

Σχέδιο απόφασης που πρότειναν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή και το Περού απαιτεί εξάλλου από τις άλλες χώρες μέλη του ΟΑΚ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα, που κρίνει πως ήταν «αντισυνταγματικές».

Οι επτά χώρες αυτές, ανάμεσα στις ισχυρότερες στον οργανισμό, εισηγούνται να τεθούν σε εφαρμογή «οι μηχανισμοί για την διάσωση και την υπεράσπιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της διαμερικανικής δημοκρατικής Χάρτας». Αυτό στο οποίο αναφέρονται με τη συγκεκριμένη διατύπωση είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αποπομπής.

Σύμφωνα με το Άρθρο 21 αυτού του κειμένου, μια έκτακτη γενική συνέλευση των 35 χωρών-μελών του ΟΑΚ μπορεί να αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής μιας χώρας.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε εξάλλου τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να μιμηθούν την Ουάσινγκτον και να επιβάλλουν οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Καράκας.

«Πρέπει να έχουμε μια ήπειρο χωρίς δικτατορίες», υπερθεμάτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΑΚ, ο Λουίς Αλμάγκρο, εξαιρετικά σφοδρός επικριτής του Νικολάς Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, παρών στη συνέλευση, αντέτεινε ότι η κατάσταση στη χώρα του παρουσιάστηκε με τελείως παραμορφωτικό, «απατηλό τρόπο».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact