«Είναι πιθανό να ευθύνεται η επιδρομή του συνασπισμού. Δεν γνωρίζουμε ακόμη. Υπάρχουν ερευνητές στην περιοχή»
Από τις 17 Φεβρουαρίου, καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συγκεντρώνουν πολίτες σε παγιδευμένα με εκρηκτικά κτίρια χρησιμοποιώντας τους σαν ανθρώπινες ασπίδες και πυροβολούν εναντίον όσων προσπαθούν να διαφύγουν, τουλάχιστον 307 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 273 έχουν τραυματιστεί στη δυτική Μοσούλη τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι ένας εχθρός που εκμεταλλεύεται ανηλεώς τους αμάχους για τους σκοπούς του και προφανώς δεν δείχνει τον παραμικρό δισταγμό να τους θέσει σε κίνδυνο», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.
«Είναι κρίσιμης σημασίας για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τους εταίρους τους του συνασπισμού να αποφύγουν αυτή την παγίδα», πρόσθεσε, ενώ τους ζήτησε να διεξαγάγουν διαφανείς έρευνες για τα αιματηρά περιστατικά στα οποία φέρονται να εμπλέκονται οι δυνάμεις τους.
Στο μεταξύ το Πεντάγωνο, που αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι μια αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού κατά του ΙΚ προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων αμάχων στη συνοικία Αλ Τζαντίντα της Μοσούλης, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν έχει χαλαρώσει τους κανόνες εμπλοκής του στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, όμως πρόσθεσε ότι οι πόροι που διαθέτει για την έρευνα τέτοιου είδους περιστατικών είναι περιορισμένοι.
Αυτόπτες μάρτυρες από τη Μοσούλη και Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον στόχων του ΙΚ ενδέχεται να προκάλεσε την κατάρρευση σπιτιών, στα οποία, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, έως και 200 άνθρωποι καταπλακώθηκαν.
Ο αμερικανικός στρατός δεν σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές, αν και οι συγκρούσεις στη Μοσούλη πλέον διεξάγονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας, εκπρόσωπος της CentCom.
«Ο στρατηγός Βότελ δεν εξετάζει αλλαγές στον τρόπο που δρούμε, πέραν του να δηλώνει ότι οι διαδικασίες που ακολουθούμε είναι σωστές και ότι επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι τις τηρούμε», επεσήμανε ο Τόμας.
Ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ είναι επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, της Central Command.
Την ίδια ώρα ερευνητές έχουν μεταβεί στη συνοικία Αλ Τζαντίντα για να εξετάσουν αν μια αεροπορική επιδρομή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του ΙΚ ευθύνεται για την τεράστια έκρηξη, η οποία κατέστρεψε κτίρια και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων.
Προς το παρόν οι πληροφορίες για τα αίτια της κατάρρευσης των κτιρίων παραμένουν συγκεχυμένες. Η διοίκηση του ιρακινού στρατού κατηγορεί τους τζιχαντιστές ότι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε ένα κτίριο για να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το κτίριο κατέρρευσε μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του συνασπισμού.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αφού συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας, δήλωσε ότι υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή αυτή, όμως πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου.
«Είναι πολύ πιθανό το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) να ανατίναξε το κτίριο για να κατηγορήσει τον συνασπισμό προκειμένου να καθυστερήσει η επιχείρηση της Μοσούλης και οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού», εκτίμησε.
«Είναι πιθανό να ευθύνεται η επιδρομή του συνασπισμού. Δεν γνωρίζουμε ακόμη. Υπάρχουν ερευνητές στην περιοχή», συνέχισε.
Η αεροπορική επιδρομή στη Μοσούλη, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια από τις πιο αιματηρές για τους αμάχους στην πρόσφατη ιστορία του αμερικανικού στρατού, ο οποίος περηφανεύεται για τις προσπάθειές του να περιορίζει τους θανάτους αμάχων.
Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ερευνούν το σημείο όπου στις 17 Μαρτίου σημειώθηκε έκρηξη στη δυτική Μοσούλη, με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας να αναφέρει ότι έχουν ανασυρθεί 160 πτώματα. Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 61 πτώματα.
Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων έχει αυξηθεί στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της δυτικής Μοσούλης, καθώς οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν σπίτια για καταφύγια.
Οι ιρακινές δυνάμεις συζητούν να υιοθετήσουν νέα τακτική, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό, ενδέχεται να περιλαμβάνει το άνοιγμα δεύτερου μετώπου και μια προσπάθεια απομόνωσης της παλιάς πόλης της Μοσούλης.
Και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις φάνηκε να στηρίζει τον τρόπο που οι ΗΠΑ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές. «Δεν υπάρχει άλλη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο που να είναι πιο ευαίσθητη στο θέμα των θυμάτων μεταξύ των αμάχων», τόνισε.
Η μάχη της Μοσούλης έχει πλέον επικεντρωθεί στην παλιά πόλη, με τα στρατεύματα να κατευθύνονται στο τέμενος αλ Νούρι, απ’ όπου ο επικεφαλής του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου του πριν σχεδόν τρία χρόνια.
Χιλιάδες άμαχοι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις μάχες και τις αεροπορικές επιδρομές, όμως έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη.
Το Ιρακινό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι μετά την έναρξη της εκστρατείας για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης στις 19 Φεβρουαρίου, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδόν 700 νεκρούς μεταξύ των αμάχων από τα ιρακινά στρατεύματα, τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συνασπισμού ή τις ενέργειες του ΙΚ.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων σημαίνει ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός δεν έχει καταφέρει να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.
«Το γεγονός ότι οι ιρακινές αρχές έχουν συμβουλεύσει επανειλημμένα τους αμάχους να παραμείνουν στα σπίτια τους, αντί να φύγουν, σημαίνει ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι επιδρομές αυτές είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία διεξήγαγε έρευνες επί του πεδίου στη Μοσούλη.