ΚΟΣΜΟΣ

«Οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Τελεία» -Ομπάμα στο Κογκρέσο

Την τελευταία του ομιλία στο Κογκρέσο, πριν αποχωρήσει οριστικά από πρόεδρος των ΗΠΑ, εκφώνησε χθες το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα. Καθηλωτικός.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δει κάποιος την Αμερική σήμερα. Στην ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να υπερασπιστεί τη δική του Αμερική, αισιόδοξη, φιλόδοξη και με αυτοπεποίθηση.
Σε έναν μονόλογο ο οποίος διήρκησε μια ώρα επέμεινε στις δυνάμεις που κατέχει η χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Τελεία» υπενθύμισε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έδειχνε να απολαμβάνει την παρουσία του εκεί.. Σίγουρα, η εποχή είναι «επικίνδυνη», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αμερική είναι λιγότερο ισχυρή ή ότι απειλείται απο την άνοδο μιας άλλης δύναμης, δήλωσε, επί της ουσίας, ο πρόεδρος.
Η τοποθέτησή του αυτή ήταν απάντηση σε κάποιους υποψηφίους για την προεδρική εκλογή, οι οποίοι φιλοτεχνούν το πορτρέτο μιας αδύνατης χώρας, σε παρακμή. Ειδικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, κάνει προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα « Make America great again » («Να ξανακάνουμε ισχυρή την Αμερική»).
Ο Ομπάμα επιθυμεί να καθησυχάσει, επίσης, την αγωνία της αμερικανικής κοινωνίας. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του CNN, το 40% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χάνουν τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.
«Μάζες πολεμιστών και δυστυχισμένα μυαλά συνομωτούν μέσα σε διαμερίσματα ή σε γκαράζ, αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν. Αλλά δεν αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή για το Εθνος» μας, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Για τον αμερικανό πρόεδρο, αυτή η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν η ευκαιρία να καθορίσει τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας, δύο εβδομάδες πριν τις πρώτες εκλογές στην Αϊόβα. Η ομιλία του ήταν η τελευταία ευκαιρία να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε μια καθαρά εκλογική χρονιά. Ηταν κυρίως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει τη δική του οπτική της Ιστορίας και να υπερασπιστεί τη θητεία του.

Οι οικονομικές επιτυχίες
Η θητεία του συμπίπτει με τη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 5% και έχει πέσει στο μισό μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πρωτοφανής, για πρώτη φορά μετά το 1990. Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε επίσης για την ευρωστία της αμερικανικής βιομηχανίας και ειδικά του χώρου του αυτοκινήτου. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μερίδα των πολιτών δεν απολαμβάνει όσο πρέπει τους καρπούς της ανάπτυξης. «Τα τελευταία επτά χρόνια στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ανάπτυξη που θα ωφελεί όλους. Κάναμε πρόοδο. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα» ομολόγησε ο πρόεδρος.
Ο Ομπάμα υπενθύμισε επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα έργα της θητείας του. Την ενεργειακά προγράμματα, την μεταρρύθμιση των φοιτητικών δανείων, την αναγνώριση του γάμου των γκέη σε όλες τις Πολιτείες, την ισχύ του συστήματος Obamacare το οποίο επέτρεψε σε 18 εκατ. Αμερικανούς να αποκτήσουν κοινωνική ασφάλιση. Στην εξωτερική πολιτική, ο Ομπάμα υπενθύμισε τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ, ανέφερε την εξολόθρευση του Μπιν Λάντεν, τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, το πολιτικό άνοιγμα προς την Κούβα, τη μάχη με τον ιό Εμπολα και τον ρόλο της Αμερικής στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact